Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Šoškić: Budžet finansijski održiv, DPS: Nema kapitalnih investicija, mora doći do rebalansa

 • Autor onogost.me
 • 27.12.2023. u 19:32
Odbornici u Skuptini opštine Nikšić danas su, između ostalog, raspravljali o budžetu za narednu godinu. Sjednica će biti nastavljena sjutra. Dnevni red je obuhvatao 24 tačke, a odlukom većine dopunjen je i razmatranjem inicijative da opština Nikšić bude kandidat za kulturnu Evropsku prijestonicu Crne Gore.

Odbornica Ujedinjene Crne Gore Anica Đurović podnijela je amandman na Predlog odluke o Budžetu opštine Nikšić za 2024. godinu koji se odnosi na izdvajanje sredstava za subvenciju za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“ podnio je tri amandmana koji se odnose na povećanje studenstkih stipendija, uvođenje junior i studentske kartice i  besplatan vrtića za svu djecu u Nikšiću.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Opštine Nikšić Zoran Šoškić smatra da je budžet za narednu godinu, koji je planiran na 31,35 miliona eura, ili 4,5 miliona više u odnosu na budžet za 2023, finansijski održiv, da neće doći do njegovog rebalansa, a ako dođe volio bi da to bude zbog povećanja prihoda.

"Sopstveni prihodi su 9,6 miliona eura, zakonom ustupljeni prihodi 8,0 miliona eura, od donacija 300 hiljada eura, transfera Budžeta države 200 hiljada eura, 6,5 miliona od Egalizacionog fonda i sredstava prenešenih iz prethodne godine 5 miliona i 850 hiljada eura. Ovakvi prihodi će sigurno biti i ostvareni u narednoj godini", kazao je Šoškić.

Šefa Kluba odbornika "Evropskog tima za Nikšić" Boris Muratović kazao je da ono što je ranije karakterisano kao populizam, sad je najviše na cijeni kod sadašnje vlasti.

"Imali smo tada situaciju, kada su se ugovori o dijelu pominjali na sva zvona, kako je to bio predizborni budžet prethodne vlasti, kada su ti ugovori o dijelu iznosili 156.000 eura. Ugovori o djelu sada iznose 5,26 puta više ili 816.000 eura. Mislim da brojke govore same za sebe. Radi se o političkom zapošljavanju, nepotizmu koji je nikad veći. Prije su uvijek govorili da su kancelarije u Opšini pune, da nema gdje da se sjedne. Ja ne znam sad gdje sjede ovi ljudi, ako nijeste nabavili neko istureno odjeljenje, o čemu nismo upućeni", kazao je Muratović.

Istakao je da se ne može govoriti o investicionom budžetu, jer se gotovo svake godine prenose određena sredstva.

Osvrnuo se i na zamjenu led rasvjete. Kazao je da će se iz lokalnog budžeta, u narednih 20 godina, isplaćivati godišnje po 404 hiljade izvođačima radova koji su stavili falš sijalice, i gdje grad uopšte nije osvijetljen.

Rajko Perović, iz kluba "Evropski tim za Nikšić", takođe smatra da mora doći do rebalansa budžeta, posebno ako se zna da je na današnji dan .izvršenje kapitalnog budžeta malo više od 39 odsto.

"Naši sopstevni prihodi su svega 9,591 miliona i ili 30 odsto. Da nije prenesenih sredstava nama bi bio deficit preko 20 odsto. Dolazimo da imamo između 35 i 40 odsto utroška kapitalnog budžeta. Ovakav budžet Opštine Nikšić je komunalni servis građana. Nećemo da budemo opozicija gradu, bićemo uzdržani. Nama je interes da Nikšić krene u budućnost", kazao je Perović.

Podsjetio je da u budžetu nema stavke koja se odnosi na izgradnju nove deponije, odnosno spalionice.

"Dok pronađete lokaciju nama treba 27 mjeseci da se krene sa izgradnjom spalionice, a vi ni lokaciju nijeste našli", kazao je Perović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da će naredne godine početi projekat gradnje nove zgrade Filološkog fakulteta, a vjeruje i da će doći do valorizacije kompleksa Željezare u okviru kojeg se planira realizacija projekta "Sunčani grad", ali da ih sputava to što Planski dokument za opštinu Nikšić nije usvojen.

Kovačević je istakao da stanje javne rasvjete nije toliko katastrofalno, da sva ušteda ne ide izvođaču, te da je pasivna zarada Opštine u garantnom periodu preko dva miliona eura, kao i da su uštede po osnovu električne energije 170 hiljada u odnosu na godinu ranije.

Potpredsjednik Skupštine Arsenije Lalatović govoreći u ime Kluba odbornika "Za budućnost Nikšića" kazao je da će ta koalicija podržati predlog budžeta, da vjeruje da je isti održiv i da ima puni smisao.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković rekao je, komentarišući amandmane DPS-a, da je inicijativa za besplatan vrtić dobra i da misli da će se, kada Nikšić dobije status Grada, stvoriti pretpostavka da u Budžet uđe stavka finansiranja besplatnog školskog pribora za sve osnovce.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.
  Premijer Milojko Spajić zajedno sa saradnicima i ministrima danas je predstavio program "Evropa sad 2". On je tom prilikom najavio da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura. Povećanje je najavljeno od 1. oktobra.