Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Spajić: Radimo punom parom da dovedemo Lidl i slične firme

Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 14.06.2024. u 12:56
Premijer Milojko Spajić naveo je u objavui na društvenoj mreži "X" da Vlada radi punom parom kako bi doveli Lidl i slične firme, jer je, kako kaže, to jedino dugoročno rješenje u borbi protiv visokih cijena.

"Prostorni planovi se brzo usvajaju (juče Nikšić recimo itd.) - oni su bili glavno usko grlo do sad. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU. Planiramo i kreiranje robnih rezervi u početku 2025. koje bi takođe pomogle obuzdavanje cijena - ali je to pretežno za robu za osnovnu upotrebu", pojasnio je Spajić.

S druge strane , kako kaže, akcija "limitirane cijene" bila je do turističke sezone.

" Sad su samo za domaće i osnovne proizvode (nije ekonomski/drzavnički normalno, ali ni objašnjivo Evropskoj komisiji zasto bi ograničavali marže i podsticali potrošnju uvoznih stvari koje će dobrim dijelom turisti da kupe)", kaže Spajić.

Kako kaže, imajući u vidu da su minimalne i prosječne penzije veće nego recimo u Hrvatskoj (koja je osim EU, i članica i Eurozone, Šengena itd.), očigledno je dosadašnji dio programa ES za penzionere uspio.

"Našim približavanjem EU, popravkom infrastrukture (aerodromi-koncesija do kraja godine, auto-putevi-14 dionica raspisani tenderi za idejna rješenja i idejne projekte,luka Bar-se konsoliduje, i željeznica se rekonstruiše sa EBRD i EIB) sa lakšim dotokom roba, kao i ulaskom na jedinstveno tržište, SEPA itd. će se popraviti situacija i ublažiti cijene, a nivoi plata i penzija koje dostignemo će ostati", kazao je Spajić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Vlada će od ponedjeljka limitirati cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica, i to: pšeničnog brašna tip – 400, pšeničnog brašna tip – 500, šećera kristal, jestivog suncokretovog ulja, soli za ljudsku ishranu (kuhinjska so 1kg). Ovo je CdM-u kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.