Sredinom decembra javni poziv za “Solari 5000+”

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 02.12.2022. u 10:15
Elektroprivreda Crne Gore sredinom decembra će raspisati javni poziv za projekat SOLARI 5000+ (70 MW), namijenjen i domaćinstvima i pravnim licima, ali i stambenim zajednicama - vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata).
“Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.  Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a Elektroprivreda Crne Gore će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema”, ističu u EPCG.

 

Nakon raspisivanja javnog poziva, potrošači će moći elektronski da se prijave za projekat, na sajtu www.epcg.com. ali i pozivanjem Call centra EPCG Solar Gradnje na brojeve telefona: 069/066-698 i 069/066-703. Pravo prvenstva ugradnje fotonaponskih sistema imaće potrošači koji se prvi prijave, ukoliko ujedno ispunjavaju i sve neophodne uslove koji će biti definisani javnim pozivom.

Kako navode u saopštenju EPCG, od početka projekta 3000+ i 500+ urađeno je sve da se pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je čak inicirana i izmjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koja je omogućila da se ubrza dinamika, a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu.

“Izmjena Zakona podrazumijeva da potrošači prilikom ugradnje sistema do 30 KW nijesu u obavezi da podnose zahtjev za urbanističko-tehničke uslove čime je značajno olakšana kompletna procedura u dijelu pribavljanja neophodne dokumentacije. Takođe, kompanija EPCG Solar Gradnja zaposlila je i obučila timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno, jednostavno i brzo dođu do faze da sami proizvode električnu energiju”, navode u EPCG.

Projekat SOLARI 3000+ i 500+, označio je, kako dodaju, početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina, a izazvao je veliko interesovanje čemu najbolje svjedoči preko 14.000 potrošača koji su se prijavili za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

Kako naglašavaju, ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca.

“Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem. Podsjećamo da je Crna Gora zemlja sa velikim brojem sunčanih dana i veoma pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije. O tome najbolje svjedoči podatak da je intenzitet sunčeve radijacije u našoj zemlji među najvećima u Evropi”, navode u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.