Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stare prijave za alimentaciju više ne važe

money-2363276_960_720_0
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.01.2024. u 13:52
Centrima za socijalni rad dostavljena su neophodna uputstva i ponovo je počeo prijem zahtjeva za isplatu alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu zakonsku obavezu.

To je saopšteno našem Radiju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Napominju i da će oni koji su tokom 2023-će podnijeli zahtjev za dobijanje sredstava iz Alimentacionog fonda, morati to da ponove zbog utvrđivanja činjeničnog stanja.

To što stare prijave više ne važe, pokazatelj je neodgovornog odnosa države prema najranjivijim kategorijama društva, poručuju iz Udruženja roditelji.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavilo je već uputstva Centrima za socijalni rad za postupanje u primjeni izmjena i dopuna zakona o privremenom izdržavanju djece i shodno tome centri već primaju zahtjeve stranaka za pokretanje postupka za ostvarivanje ovog prava", kazala je Osmanović.

Napominje i da će oni koji su tokom prethodne godine podnijeli zahtjev za dobijanje sredstava iz Alimentacionog fonda morati to da učine ponovo zbog utvrđivanja činjeničnog stanja.

"Roditelji koji su u prethodnoj godini dobili rješenje Centara za socijalni rad za ostvarivanje prava, ali im taj novac nije isplaćen, u obavezi su takođe da podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava", kazala je Osmanović.

Da država tako pokazuje neodgovoran odnos prema potrebama jedne od najranjivijih kategorija društva smatra Dejana Ponoš iz Udruženja roditelji.

"Očekivanja roditelja su u potpunosti neispunjena i smatramo da je to veoma neozbiljno od strane države jer ne zaboravimo, od strane samog Alimentacionog fonda je bilo rečeno da će za starije zahtjeve biti isplaćena sredstva za ovaj retroaktivni period. A sada s druge strane iz Ministarstva rada kažu da sve mora iz početka", podsjeća ona.

Iako je saglasna da je neophodno da se Centrima za socijalni rad ponovo donese dokaz o javnim izvršiteljima o neplativosti alimentacije, Ponoš spori potrebu ponovnog dostavljanja kompletne dokumentacije.

"Da se kompletna dokumentacija mora predavati iz početka je totalno nepotrebno i opet dodatno izlaganje troškovima roditelja. Moramo konačno da shvatimo da imamo mehanizme podrške za ove najranjivije kategorije kao što su djeca i njihovi roditelji, koji sigurno se ne obraćaju Alimentacionom fondu iz hira nego iz potrebe", rekla je Ponoš.

U Udruženju roditelji se nadaju da će isplate iz Alimentacionog fonda početi u februaru.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.