Startup kamp za mlade: Učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ razvili najbolju ideju

Tehnopolis
 • Autor onogost.me
 • 28.11.2023. u 16:44
Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da pet timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa.

Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je predstavio tim Innovation Minds koji su činili učenici JU Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića. Oni su radili na kreiranju Monteride aplikacije za transport koja omogućava praćenje javnog prevoza u realnom vremenu.

„Veoma smo zahvalni na prilici da učestvujemo na Startup kampu jer će nam ovo iskustvo veoma koristiti u daljem razvoju ideje“, navodi Ksenija Mijušković jedna od članica tima.

Kako ističe, posebnu zahvalnost duguje Tehnopolisu i mentorima koji su radili sa njima prethodnih sedam dana.

Inovacije kao rješenje na prepoznate probleme

Tokom trajanja kampa timovi su uz podršku renomiranih eksperata/trenera kroz interaktivna predavanja, prezentacije, radionice i individualni rad sa mentorima, razvijali svoje ideje i inovativna rješenja.

Da je pred žirijem bio težak zadatak, pokazali su i preostali timovi.

Učenici JU Prve srednje stručne škole iz Nikšića okupljeni u timu Mašinac, ponudili su SLT softversko rješenje koje konvertuje govor u znakovni jezik i znakovni jezik u govor kako bi omogućili lakše integrisanje ovih osoba u društvo.

Web platformu Event Ease u okviru koje se nalazi sve što je potrebno za organizovanje različitih događaja, predstavili su učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića i njihov tim Event Masters.

Smart Start Group je tim učenika JU Srednje stručne škole iz Pljevalja sa idejom modernizacije sela podsticanjem upotrebe pametnih tehnologija – smart home sistema i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Učenici JU Srednje stručne škole iz Nikšića okupljeni u timu Techbyte razvijali su ideju koja se odnosi na formiranje marketing agencije koja nudi mogućnost saradnje putem samo jednog klika, bez čekanja i ugovaranja sastanaka, te na taj način štedi vrijeme i sredstva.

Pobjednički tim Innovation Minds je dobio nagradu u iznosu od 500 eura, a želeći da nagradi trud i zalaganje svih učesnika tokom intezivnog višednevnog rada, IPC Tehnopolis je na kraju kampa odlučio da simbolično nagradi i sve preostale timove.

“Posebnu vrijednost ovog kampa vidimo u tome što smo kod ovih mladih ljudi probudili preduzetnički duh i naveli ih da razmišljaju kako inovacije mogu riješiti postavljene probleme i sigurni smo da su Tehnopolis prepoznali kao partnera koji će im pomoći da ostvare svoje preduzetničke zamisli”, navode iz Tehnopolisa.

Startup kamp za mlade je organizovan u okviru projekta „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND”, koji IPC Tehnopolis realizuje u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i Privrednom komorom Crne Gore. Projekat sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao.
  Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od punude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima.
  Na kraju februara ove godine u Crnoj Gori je bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom periodu 2023, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).