Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vujović: Strateškom partneru dobrodošlica, očekujemo ostanak svih radnika

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 12.12.2023. u 08:22
To što Elektroprivreda Crne Gore daje u zakup proizvodne kapacitete u kćerki kompaniji Željezari, predsjednik Sindikata radnika Željezare Ivan Vujović vidi kao pozitivnu stvar.

Novom strateškom partneru želi dobrodošlicu i očekuje da će svi radnici EPCG- Željezare Nikšić ostati u toj kompaniji.

„Što se tiče radnika, mi smo zadovoljni šta god da se pozitivno dešava vezano za Željezaru. A mislimo da je ovaj poziv pozitivna stvar. Naravno, ko god se prijavio i ko god došao, za nas je dobrodošao. Sada je sve na EPCG da izabere partnera, nas radnike to ne zanima. Nas radnike zanima samo da radimo i opet ponavljam, nas ne zanima koji će to posao biti, samo da ljudi ostanu na svojim radnim mjestima“, kazao je Vujović.

EPCG raspisala je Javni poziv za izdavanje u zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji EPCG-Željezara Nikšić u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina.

Zakup se daje na period od minimum pet godina, sa mogućnošću produžetka trajanja ugovora.

Zakupac će, kako se navodi u pozivu, imati mogućnost da zakupi proizvodne kapacitete sa potrebnim brojem zaposlenih (selekcijom od postojećih zaposlenih) ili zapošljavanjem novih zaposlenih.

Komentarišući ovaj dio poziva, Vujović kaže da imaju informaciju da ostaju radnici EPCG Željezare i da će po dobrovoljnoj osnovi biti odlazak kod novog partnera koji bi preuzeo rukovođenje Čeličanom i Kovačnicom.

„Tako da apsolutno očekujemo ostanak svih radnika“, kazao je Vujović.

Ko će biti novi strateški partner znaće se posle 25. januara naredne godine, dokad traju prijave.

Iz EPCG navode da će prednost prilikom odabira poslovnog partnera imati kompanije koje imaju tradiciju i reference u proizvodnji kovanih čelika ugljeničnih, legiranih i alatnih čelika, ali i koje svoju proizvodnu agendu temelje na proizvodnji tzv. “zelenog čelika“.

Da su nove tehnologije i proizvodnja „zelenog čelika“ nova razvojna šansa Željezare EPCG, stav je i ministra rudarstva i energetike Saše Mujovića, koji je nedavno posjetio tu kompaniju.

Mišljenja je da uz kredibilnog partnera, podršku države i maksimalnu spremnost zaposlenih da se angažuju i rade, postoji perspektiva za bolju budućnost nikšićke Željezare.

Imovinu nikšićke fabrike početkom godine za 20 miliona eura od turskog „Tosčelika“ kupila je EPCG.

Željazara u kontinuitetu posluje sa minusom, a sve troškove pokriva matična kompanija EPCG.

U međuvremenu, odbor direktora EPCG Željezara smijenio je izvršnog direktora tog preduzeća Đorđija Manojovića, a za vršioca dužnosti, postavi pravnicu Radojku Jeretin.

U poslednjih deset mjeseci nije došlo do pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovčnice zbog strogih pravila državne pomoći.

Pokrenuta je proizvodnja u pogonima konstrukcije i PVC bravarije, izgrađena je prva solarna elektrana na krovu koja od ljeta čeka puštanje u rad.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. Kad će Đoko odgovarati za haos koji je napravio u Opštini i Željezari. Uništio je sve čega se dotakao. Ko ga štiti. Odgovornost!

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Sutjeska će naredne sezone u NLB ABA2 ligi igrati u grupi B protiv Vojvodine, Bosne i Rabotničkog, odlučeno je na žrijebu.