Tehnopolis: Održan mini festival energetske efikasnosti

vucurovic1
tehnopolis.me
  • Autor onogost.me
  • 13.06.2017. u 05:46

U Tehnopolisu je juče održan mini festival energetske efikasnosti u organizaciji Fondacije Prona. Prisustvovalo je oko 50 učesnika iz privrednog i akademskog sektora, kao i učenici osnovnih škola „Mileva Lajović Lalatović“ i „Olga Golović“ i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

Prvi dio događaja održan je u Multimedijalnoj sali IPC Tehnopolis gdje su učesnike pozdravili Jasna Perović Bajović, predstavnica Fondacije Prona, Ratko Bataković, izvršni direktor Tehnopolisa i Živko Kecojević, menadžer opštine Nikšić.

Prema riječima Perović Bajović, cilj ovog događaja je da skrene pažnju javnosti na značaj energetske efikasnosti povezujući privredni, akademski i civilni sektor, s posebnim akcentom na učenicima kao snazi budućnosti.

Prvi izlagač bio je Božidar Pavlović, predstavnik Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, koji je prestavio projekte energetske efikasnosti i određene mjere koje Ministarstvo sprovodi u cilju zaštite i savjesnije upotrebe održivih izvora energije. Kako navodi, u koordinaciji Direktorata za energetsku efikasnost realizuju se projekti u javnim zgradama i projekti namijenjeni građanima. Kada su u pitanju projekti u javnim zgradama, to su: Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP i Program energetske efikasnoti u javnim zgradama – EEPB.

Projekti namijenjeni građanima su sljedeći: Projekat beskamatnih kredita za ugradnju sistema na moderne oblike biomase za domaćinstva – ENERGY WOOD, Projekat beskamatnih kredita za solarne kolektore za domaćinstva – MONTESOL i Projekat za instalaciju fotonaponskih solarnih sistema na katunima – SOLARNI KATUNI.

Nakon toga, Veselin Vučurović, osnivač i direktor firme Fontis Sol, govorio je o proizvodnji električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora. Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori na kvadratni metar  ravne površine dospijeva izmedju 1500 i 1750 kWh Sunčeve energije godišnje, a ekvivalent ovoj energiji je sagorijevanje 200 kubnih metara zemnog gasa. Vučurović je dalje govorio o praktičnoj primjeni fotonaponskih panela, objašnjavajući razliku između autonomnog i umreženog solarnog sistema. Navodeći brojne prednosti upotrebe solarnih panela, kao što su visoka pouzdanost i dugotrajnost, niski troškovi rada i minimalna potreba za održavanjem, on je istakao da je ova tehnologija već sada ekonomski isplativa, a investiciono više nego opravdana. Izlaganje je zaključio indijanskom poslovicom: „Zemlju nijesmo naslijedili od predaka, već pozajmili od potomaka“.

Stefan Đordan, predstavnik kompanije Tangenta, govorio je o primjeni frekventnih regulatora u regulaciji protoka. Đordan je učesnicima predstavio zavisnost protoka, pritiska i snage od broja obrtaja, kao i metode efikasne regulacije protoka.

Ljiljana Stojović, predstavnica mikrokreditne institucije Alter Modus, prezentovala je prisutnima mjere enrgetske efikasnosti, kampanju „Tvoj energetski iskorak“, kao i benefite klijenata kada je u pitanju primjena energetski efikasnih mjera. Stojović je istakla da primjena ovih mjera ima pozitivan uticaj na okruženje, pruža veći nivo udobnosti, niže troškove električne enrgije i dugoročnu finansijsku uštedu, ali i potencijalno veću vrijednost objekta.

Drugi dio događaja upriličen je u centralnom holu Tehnopolisa, gdje su učesnicima prezentovani različiti eksponati, kao i niz eksperimenata. Mini festival je zaključen kratkim kvizom za đake.

 

Izvor: tehnopolis.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Domaćinstva su u novembru 2022. godine potrošila 107.073.329 kWh (kilovatsati) električne energije, što je oko 15,78 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2021-e potrošnja je veća za 4,93 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede.