Tuponja: Nadležni da zaštite radnike HTP Onogošt

goran_tuponja
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2015. u 13:59

Šef Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, zatražio je od nadležnih da zaštite bivše radnike HTP “Onogošt”  Nikšić  tako što će im  isplatiti starosne penzije koje im po zakonu pripadaju.

Tuponja je uputio zahtjev Fondu PIO i  Ministarstvu rada i socijalnog staranja radi dobijanja informacije šta će uraditi iz domena njihove nadležnosti, budući da na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a po kojem radnici Onogošta, zbog uvodjenja stečaja, stiču pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina radnog staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 godina staža osiguranja za žene.  

„ Zahtjev je upućen iz razloga što  radnici neopravdano dugo čekaju na odgovor nadležnih, a samim tim i na rješenje o starosnoj penziji koja im po zakonu pripada. Pozivamo Fond PIO i resorno Ministarstvo da zaštiti bivše radnike Onogošta na način što će im priznati pravo na starosnu penziju, te da nakon 25 odnosno 30 godina ostvarenog radnog staža, ne dolaze u situaciju da postanu socijalni slučajevi“ jasan je Tuponja.

Pravo na starosnu penziju ima penestak radnika. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.