Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tuponja: Nadležni da zaštite radnike HTP Onogošt

goran_tuponja
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2015. u 13:59

Šef Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, zatražio je od nadležnih da zaštite bivše radnike HTP “Onogošt”  Nikšić  tako što će im  isplatiti starosne penzije koje im po zakonu pripadaju.

Tuponja je uputio zahtjev Fondu PIO i  Ministarstvu rada i socijalnog staranja radi dobijanja informacije šta će uraditi iz domena njihove nadležnosti, budući da na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a po kojem radnici Onogošta, zbog uvodjenja stečaja, stiču pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina radnog staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 godina staža osiguranja za žene.  

„ Zahtjev je upućen iz razloga što  radnici neopravdano dugo čekaju na odgovor nadležnih, a samim tim i na rješenje o starosnoj penziji koja im po zakonu pripada. Pozivamo Fond PIO i resorno Ministarstvo da zaštiti bivše radnike Onogošta na način što će im priznati pravo na starosnu penziju, te da nakon 25 odnosno 30 godina ostvarenog radnog staža, ne dolaze u situaciju da postanu socijalni slučajevi“ jasan je Tuponja.

Pravo na starosnu penziju ima penestak radnika. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.