U junu prikupljeno 6,9 odsto manje mlijeka

mlijeko22222222
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.08.2016. u 11:07

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u junu iznosila je 2,13 miliona litara, 6,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

To pokazuju podaci Monstata, odakle je saopšteno da je u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, otkupljeno 2,2 odsto više mlijeka.

“Sadržaj mlječne masti u junu je u odnosu na isti mjesec prošle godine veći četiri odsto, a proteina 1,6 odsto. U poređenju sa godišnjim prosjekom sadržaj mliječne masti veći je 5,7 odsto, a proteina 1,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U junu je u odnosu na uporedni period zabilježeno povećanje proizvodnje kajmaka 8,5 odsto i sira 34,9 odsto, a smanjena je proizvodnja pavlake 16,2 odsto, konzumnog mlijeka 55,4 odsto, fermentisanih mlječnih proizvoda 0,3 odsto i drugih žuto-masnih proizvoda 34,6 odsto.

Iz Monstata su objasnili da je u poređenju sa prethodnim mjesecom, otkupljena količina mlijeka veća 3,6 odsto, sadržaj mlječne masti 3,2 odsto, dok je sadržaj proteina smanjen 1,5 odsto.

“Povećana je proizvodnja fermentisanih proizvoda 5,9 odsto i sira 5,7 odsto. Smanjena je proizvodnja konzumnog mlijeka 6,1 odsto, pavlake 16,4 odsto i kajmaka 4,4 odsto”, kazali su iz Monstata.

U odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, proizvedeno je manje konzumnog mlijeka 53,4 odsto, pavlake 8,9 odsto i drugih žuto-masnih proizvoda 51,1 odsto, dok se bilježi povećanje fermentisanih mlječnih proizvoda 13,1 odsto, kajmaka 7,4 odsto i sira 36,3 odsto u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini.

Iz Monstata su naveli da u maju nije registrovana proizvodnja drugih žutomasnih proizvoda. 

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.
Bivši radnici nikšićke Željezare ne odustaju od blokade teretne kapije, jer neće dozvoliti odvoz materijala neophodnog za budući rad pogona. U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa bivšim vlasnikom traže kompromisno rješenje.
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru 2022. iznosila je 727 eura i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar. Dok je potrošačka korpa u decembru iznosila 800 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.