U junu prikupljeno 6,9 odsto manje mlijeka

mlijeko22222222
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.08.2016. u 11:07

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u junu iznosila je 2,13 miliona litara, 6,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

To pokazuju podaci Monstata, odakle je saopšteno da je u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, otkupljeno 2,2 odsto više mlijeka.

“Sadržaj mlječne masti u junu je u odnosu na isti mjesec prošle godine veći četiri odsto, a proteina 1,6 odsto. U poređenju sa godišnjim prosjekom sadržaj mliječne masti veći je 5,7 odsto, a proteina 1,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U junu je u odnosu na uporedni period zabilježeno povećanje proizvodnje kajmaka 8,5 odsto i sira 34,9 odsto, a smanjena je proizvodnja pavlake 16,2 odsto, konzumnog mlijeka 55,4 odsto, fermentisanih mlječnih proizvoda 0,3 odsto i drugih žuto-masnih proizvoda 34,6 odsto.

Iz Monstata su objasnili da je u poređenju sa prethodnim mjesecom, otkupljena količina mlijeka veća 3,6 odsto, sadržaj mlječne masti 3,2 odsto, dok je sadržaj proteina smanjen 1,5 odsto.

“Povećana je proizvodnja fermentisanih proizvoda 5,9 odsto i sira 5,7 odsto. Smanjena je proizvodnja konzumnog mlijeka 6,1 odsto, pavlake 16,4 odsto i kajmaka 4,4 odsto”, kazali su iz Monstata.

U odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, proizvedeno je manje konzumnog mlijeka 53,4 odsto, pavlake 8,9 odsto i drugih žuto-masnih proizvoda 51,1 odsto, dok se bilježi povećanje fermentisanih mlječnih proizvoda 13,1 odsto, kajmaka 7,4 odsto i sira 36,3 odsto u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini.

Iz Monstata su naveli da u maju nije registrovana proizvodnja drugih žutomasnih proizvoda. 

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na konkurs za odabir članova Odbora direktora državne Elektroprivrede (EPCG) pristigle su 52 prijave, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva energetike i rudarstva.