“U slučaju Željezare pronaći okvir koji će zadovoljiti sve strane”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 09.10.2023. u 11:46
Luka Dedić iz Agencije za zaštitu konkurencije komentarisao je u Jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" slučaj Željezare, i podsjetio da je pokrenut ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći Željezari, te da je tim rješenjem zabranjena svaka dalja dodjela državne pomoći do okončanja postupka.

“Kad se otvori postupak državna pomoć je zabranjena do okončanja. To je veoma složen postupak i slučaj, jer je izražena ta socijalna komponenta. Čelik se zastupa i veoma posebno tretira u Evropskoj uniji. Čak protokol 5 preciznije definiše obaveze koje imamo. A jedna od njih je da u roku od pet godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju završimo sa svim intervencijama u sektoru čelika”, kazao je Dedić.

On je kazao da je u ovom slučaju problematičan ekonomski kontinuitet.

“Ukoliko EPCG planira da proizvodi samo solarne panele, to nije problematično, ali je problematičan nastavak proizvodnje čelika. Ta radnja bi dovela do nastavka ekonomskog kontinuiteta, odnosno nova kompanija bi preuzela sve one komparativne prednosti koje je prethodna imala na tržištu”, kaže Dedić.

Kako kaže, ovaj slučaj je jedan od prioriteta rada Agencije.

“Održan je sastanak prije dvije nedelja gdje su razgovarali svi akteri procesa i nadam se da ćemo naći neki okvir koji će zadovoljiti sve strane”, kazao je on.

Dodaje da je nezahvalno govoriti o ishodu, “još uvijek čekamo neku dokumentaciju koju treba da dostave kolege iz Željezare”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sutjeska je večeras u prvom kolu Prve crnogorske košarkaške lige pobijedila Ibar 97:70.
  Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.