UCG i EPCG rade na razvoju malih vjetrourbina i postrojenja za tečni ugalj

UCG
 • Autor onogost.me
 • 18.07.2023. u 13:56
Saradnja Univerziteta Crne Gore (UCG) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na razvoju obnovljivih izvora energije u okviru zajedničkih projekata, bila je povod sastanka rektora Univerziteta Vladimira Božovića, profesora Mašinskog fakulteta UCG Novaka Jaukovića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića sa predstavnicima menadžmenta EPCG.

“Univerzitet Crne Gore ima u Elektroprivredi pouzdanog partnera i instituciju koja prednjači u podršci, otvorenosti i spremnosti za saradnju sa Univerzitetom na dobrobit cijele zajednice. Stoga, neće izostati i naša podrška razvojnim, inovativnim projektima EPCG, posebno u domenu obnovljivih izvora energije“, kazao je rektor Božović.

Na sastanku su predstavljeni konkretni modeli moguće saradnje Univerziteta i Elektroprivrede.

“EPCG-Željezara i Univerzitet bi mogli da rade na razvoju i proizvodnji vjetroturbine, snage 10 Kw. Napravljeni su već određeni nacrti mogućih rješenja, a posebnim istraživanjem bi se utvrdilo koji tip najviše odgovara pojedinim oblastima u Crnoj Gori. Njegovo postavljanje nije ekonomski zahtjevno, a monitoringom bi mogao da se sagleda najbolji potencijal odgovarajućeg modela. Drugi mogući vid saradnje je „osvajanje“ tehnologije tečnog uglja kao ekološki prihvatljivog goriva, te osnivanje zajedničkog instituta za zelenu energiju u okviru kojeg bi se udarili temelji za dalji razvoj obnovljivih izvora energije”, ističe se.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je kazao da je za Crnu Goru saradnja dvije jake institucije, kao što su Univerzitet i EPCG,  od strateške važnosti za ekonomski razvoj Crne Gore.

“U Elektroprivredi Crne Gore imamo dvije poslovne filozofije. Prva je „proizvodi tamo gdje trošiš“, što u perspektivi znači besplatnu energiju jer će omogućiti potrošaču da proizvodnja pokrije potrošnju. Druga poslovna filozofija je da hidroenergetsku infrastrukturu koristimo za priključenje većih solarnih elektrana iz razloga što bi ta kompatibilnost između solara i vode, mogla da ubrza razvoj energetike u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Svoje sugestije za saradnju i dalji razvoj na sastanku su dali i izvršni direktor EPCG-a Ivan Mrvaljević, glavni direktor za operativno upravljanje EPCG Zoran Šljukić, kao i Martin Ćalasan, član Odbora direktora EPCG i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Zaključeno je da za dalji rad treba formirati zajednička komisiju koja bi razmatrala zajedničke projekte, a predloge za njih će EPCG dobiti od Univerziteta Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.
  Akcija Stop inflaciji 100+ počeće danas, a građane, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čeka preko 150 sniženih artikala.