UIP: Uskladiti radno vrijeme zaposlenih prema zakonskim odredbama

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 03.03.2023. u 21:59
Uprava za inspekcijske poslove uputila je apel poslodavcima da poštuju Zakon o radu.

Kazali su da je ta uprava, u protekla tri mjeseca, obavila intenzivniju kontrolu poštovanja tog zakona, posebno u dijelu koji se odnosi na puno radno vrijeme – 40 časova u radnoj sedmici.

“Uglavnom poslodavaci, naročito u trgovini, nijesu poštovali navedene odredbe, zbog čega su im za počinjene prekršaje od strane Inspekcije rada izricane upravne mjere i radnje (ukazivanje, prekršajni nalozi i zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka)”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je “ovako efikasno djelovanje” te institucije dovelo do poštovanja prava zaposlenih u smislu uvođenja međusmjenskog rada i smanjenja broja časova rada u radnoj sedmici od strane pojedinih poslodavaca.

“Apelujemo na one poslodavce koji to dosad nijesu učinili, da usklade radno vrijeme zaposlenih prema odredbama Zakona o radu, uz napomenu da će Inspekcija rada nastaviti pojačane kontrole poslodavaca iz svih djelatnosti, kako u pogledu poštovanja radnog vremena zaposlenih, tako i u pogledu ostalih prava iz rada i po osnovu rada”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
  Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.
  Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.