Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uloženo 13 miliona eura u Boksite

11111
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 23.01.2017. u 07:39

Kompanija Uniprom metali do sada je u nikšićke Rudnike boksita uložila 13 miliona eura na kopove, infrastrukturu objekata i opremu, kao i pripremu jamske eksploatacije.

To je saopštio vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

On je naveo da u Boksitima trenutno radi 150 radnika, koji su zaposleni u kompaniji Uniprom metali i kod podizvođača, dok prosječna neto zarada iznosi 770 eura.

Pejović je kazao da će u ovoj godini željezničko preduzeće Montecargo od Rudnika boksita imati prihode od oko 5,64 miliona eura, a Luka Bar 5,5 miliona eura.

“U ovoj godini ćemo se posvetiti eksploataciji rude u planiranim količinama. Do sada je izvađeno 600 hiljada tona, a naša kompanija je uplatila 300 hiljada eura koncesione naknade državi za prošlu godinu. Plate zaposlenima u Boksitima su isplaćivane redovno i to na puni neto iznos, kao i svi porezi i doprinosi koji su obavezni”, rekao je Pejović Pobjedi.

On je naevo da je prosječna neto zarada 770 eura i da se na taj iznos plaćaju porezi i doprinosi prema državi, u punom iznosu.

Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. godine kupila Rudnike boksita.

“Nakon preuzimanja susreli smo se sa totalno devastiranim rudnikom, čiji su resursi bili uništeni pogrešnom eksploatacijom. Tokom prošle godine najviše vremena smo potrošili na sanaciju i pribavljanje eksploatacionih polja, radilo se na rudarskim projektima i uvođenju standarda, na čemu se kontinurano i sada radi”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, kompaniji su do sada prioritet bile investicije, kako bi tek mogla početi sa ostvarenjem pravog profita.

Pejović je naveo da još nemaju proizvodnju u planiranim kapacitetima, ali je ipak važna činjenica da u Rudnicima boksita trenutno radi 150 radnika, kako zaposlenih u kompaniji Uniprom metali tako i kod podizvođača.

“Nastavićemo sa investicijama u ovoj godini i raditi na povećanju proizvodnje. Sigurni smo da smo postavili prave ciljeve i da je njihova realizacija neminovna. Već je stigao jedan dio opreme neophodne za povećanje proizvodnje, a očekuje se i ostatak”, saopštio je Pejović.

On je dodao da će u lancu poslovanja Rudnika boksita značajan dio poslova obavljati i željeznička kompanija Montecargo s kojom je sklopljen ugovor o prevozu 1,2 miliona tona, kao i Lukom Bar za prijem, istovar i otpremu boksita u brodove kojima će se obavljati prevoz do krajnjeg korisnika.

“U ovoj godini Montecargo će od Boksita imati prihode od oko 5,64 miliona eura, a Luka Bar 5,5 miliona”, kazao je Pejović.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci