UPC najavila obračun sa utajivačima poreza

 • Autor onogost.me
 • 27.09.2022. u 13:23
Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravlja zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje su danas uhapšene 24 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika - utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres, saopšteno je iz UPC.

Iz UPC naglašavaju da će nastaviti da davaju svu potrebnu podršku nadležnim organima, u smislu razmjene operativnih informacija koje se tiču poreskih podataka i konsultantskih usluga stručnog kadra u oblasti poreske politike i poreskog sistema, nastavljajući i dalje izuzetno uspješnu saradnju sa UP i pravosudnim organima. Takođe najavljuju i da će u narednom periodu akcenat biti na otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela, koja kao moguću posljedicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza.

“U fokusu će nam biti sprovođenje politike koja podrazumijeva nultu toleranciju na krivična djela koja obuhvataju utaju poreza i doprinosa, u tom smjeru smo već preduzeli adekvatne korake i dali odgovarajuće instrukcije našim inspektorima koji su na terenu. Ako želimo da podstaknemo ljude da pošteno plaćaju porez, onda je važno da se dosljedno i neselektivno sprovode mjere protiv utajivača poreza ”, izjavio je direktor UPC Rade Milošević, za koga su slične akcije samo dodatna potvrda neophodnosti što skorijeg formiranja Poreske policije.

“Uvođenje instituta poreske policije, koja bi imala ovlašćenja da preduzima određene radnje i mjere u smislu finansijske forenzike, radi otkrivanja krivičnih djela koja kao moguću posledicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza, uticalo bi na jačanje poreske discipline, sprječavanje utaje poreza i obezbjeđivanje većih prihoda državnom budžetu. Da bi se ona formirala, osnovni preduslovi su izmjena zakonske regulative, na čemu se trenutno radi, i jačanje kadrovskih kapaciteta poreskog organa. Trenutno je u toku reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u UPC, kojom je kao organizaciona jedinica u sistemu UPC predviđena i Poreska policija,” zaključio je Milošević.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
  Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.