Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UPCG – Marsela: Postavljanje energetskog kabla primjer za druge oblasti saradnje

 • Autor onogost.me
 • 24.05.2024. u 13:00
Aktivna uloga Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) u unapređenju i daljem razvoju ekonomskih odnosa Crne Gore i Italije, bila je tema sastanka koji su predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella održali juče, uz učešće istaknutih predstavnika crnogorske privrede.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz UPCG, potvrđena je apsolutna spremnost krovne i reprezentativne poslodavačke organizacije da aktivno podstiče i podržava sve oblike privredne saradnje Crne Gore i Italije koja je planirana u narednom periodu.

''Na skupu je ocijenjeno da potencijali i otvorenost Crne Gore, kao i zainteresovanost biznis zajednice, predstavljaju snažan podsticaj za dalje intenziviranje i jačanje ukupnih ekonomskih veza – naročito u oblasti energetike i infrastrukture, a zatim i proizvodnje hrane, informacionih tehnologija i turizma. U tom dijelu, posebno je istaknut projekat energetskog kabla, kao svojevrstan prvi infrastrukturni most Crne Gore i regiona sa Italijom i Evropskom unijom, koji je 2019. godine, posredstvom italijanske Terne, uspješno stavljen u upotrebu i predstavlja pravi primjer dobre prakse i za druge oblasti saradnje ove dvije zemlje'', saopštili su iz UPCG.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica istakao je da strateška saradnja crnogorskih i italijanskih kompanija ima važnu ulogu u daljem privrednom i posebno infrastrukturnom razvoju Crne Gore koja svoju budućnost vidi upravo u Evropskoj uniji.

''Na tom putu, UPCG će i dalje biti podrška za sve procese usmjerene na uspješan nastavak postojeće i razvoj buduće saradnje, imajuću u vidu sve instrumente koje Evropska unija stavlja na raspolaganje Crnoj Gori – naročito predviđeni Plan rasta za Zapadni Balkan, koji može dati dodatni inpuls prirodnoj saradnji crnogorskih i italijanskih kompanija'', rekao je Mikavica.

Ambasadorka Italije Andreina Marsela naglasila je da su stabilnost i kredibilnost glavni preduslovi intenziviranja dalje ekonomske saradnje, koja između Crne Gore i Italije već postoji.

''Za Crnu Goru je važno da se koncentriše na obnovljive izvore energije, a preduzeća na pravovremenu i što kvalitetniju pripremu za ulazak na tržište Evropske unije koje nosi brojne obaveze i nova pravila poslovanja, kao i veliku konkurenciju'', rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o značaju i potrebi održavanja Biznis foruma Italija - Crna Gora, na najvišem institucinalnom i privrednom nivou, što bi predstavljalo, smatraju, zamajac i dodatni impuls jačanju saradnje dvije zemlje.

''Imajući u vidu status UPCG, zajednički je konstatovano da Unija ima proaktivnu ulogu i da ovom događaju pruži aktivan doprinos i kroz aktivnosti povezivanja italijanskih privrednika i investitora sa predstavnicima crnogorskih institucija i organizacija i privatnog sektora. Istaknuti predstavnici crnogorske poslovne zajednice, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF) Predrag Drecun, predsjednik Odbora direktora kompanije Plantaže Nebojša Vuksanović i finansijski direktor EPCG Branislav Pejović, predstavili su specifične sektorske potencijale, potvrdili  otvorenost za saradnju sa Italijom i ukazali na mogućnosti novih partnerstava'', kaže se u saopštenju.

UPCG je pozdravila i podržala uspostavljanje posebne Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom, koju je Vlada Crne Gore nedavno osnovala.

''Za UPCG, Komisija je tijelo od naročitog značaja za buduća strateška planiranja i sprovođenje projekata u ključnim segmentima saradnje, posebno za oblasti koje su prioritetne i od interesa kako za razvoj privrede, tako i ukupan napredak ove dvije države'', zaključili su iz UPCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Ministarstvo finansija priprema Fiskalnu strategiju koju će predložiti Vladi na usvajanje do kraja ovog mjeseca, rečeno je “Vijestima” u ovom resoru kojim rukovodi ministar Novica Vuković.
  Prosječan majski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 27,05 EUR.