Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

USSCG: Vlada da limitira cijenu goriva

5060979_20200319170340_12b0dd1ba715618ad92cb3b98877ae0dd1fc38ef9353bec44876c8847c3e1c39_ls
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2022. u 13:23

Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila je dopis i Inicijativa za dopunu Zakona o akcizama, svim poslaničkim klubovima, u kome traže da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva.

Iz USSCG ističu da su se u prethodnim godinama u više navrata obraćali Vladi Crne Gore sa zahtjevom da se koriguju akcize na naftu i naftne derivate, koje predstavljaju dominantno učešće u finalnoj cijeni goriva.

U julu prošle godine, USSCG je podnijela Inicijativu Vladi Crne Gore da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

“Kako smo tada naveli, već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, a takav trend se do danas nastavio. Naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene”, navodi USSCG.

Kako su dodali, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata.

“Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, cca 20.000 naših građana/ki, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena. Obrazloženje od strane Vlade bilo je da na cijene goriva mogu intervenisati tek nakon izmjene Zakona o akcizama”, navodi USSCG.

Zbog svega navedenog traže da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva kako je naprijed navedeno, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva.

“U slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada) može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 30 odsto za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja iz člana 52 stav 3 tačka 2 i tačka 4 alineja 1 ovog zakona, na period dok traje poremećaj cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu”, navodi se u dopisu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.