Uvoz 3,6 puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore od januara do maja ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 1,561 milijardi eura, što ukazuje na rast od 54,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Uprava za statistiku (MONSTAT).

“Izvoz robe imao je vrijednost od 336,2 miliona eura, a uvoz 1,225 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 101,8 odsto, a uvoz veći za 44,9 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 27,4 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 19,7 odsto.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 122,3 miliona eura (koje čine: Električna energija – 115,1 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6) u iznosu od 247,8 miliona eura (koje čine: Obojeni metali – 62,1 miliona eura, Proizvodi od nemetalnih minerala – 49,2 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Švajcarska (81,3 miliona eura), Srbija (55,5 miliona eura), i Bosna i Hercegovina (48,5 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (210,5 miliona eura), Kina (117,0 miliona eura) i Njemačka (96,7 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

I dok skuplje gorivo dovodi do opšteg poskupljenja, u obrnutom slučaju prodavci ne reaguju. Tako u našim marketima skorije namirnice neće biti jeftinije, piše portal RTCG. Pored građana i u Vladi ukazuju na neopravdane marže, ali administrativnih mjera za ograničenje cijena nema.