Uzgoj jelena lopatara, biznis koji obećava

JELENI NK
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 25.08.2015. u 21:03

Ako možda razmišljate da se bavite nekom vrstom stočarstva, evo priče koja bi vam mogla proširiti vidike. 

Nikšićanin Ljubomir Radojević  prije godinu i po došao je na ideju da u selu Podljut, kod Velimlja, uzgaja jelene lopatare, pa ono što je u početku djelovalo kao hobi uskoro bi se sa širenjem krda moglo pretvoriti i u dobar biznis.

„Kilogram mesa od jelena lopatara bilo gdje na Balkanu kreće se oko 20 eura. Dakle, računica je prosta. Posla je veoma malo i osim uloženog novca da ih nabavite i da napravite ogradu, sve se svodi na neko prihranjivanje zimi. Malo sijena u hranilice koje se napune jednom u 10 do 15 dana i to je sve.  Znači nije zahtjevno, vrlo su ekonomični“, ističe Ljubomir. 

A sve je počelo zapravo kao hobi, priča Ljubomir, kada je došao na ideju da iz gušta kupi 4 jelena. Sada ih ima osam, a kada krdo bude brojalo dvadesetak jelena očekuje da tada ugovori i prve poslove. Obzirom da je meso od jelena veoma cijenjeno u Evropi, Ljubomir je uvjeren da  ovaj, za naše prilike neobičan biznis, ima dobru perspektivu.

„Imam već interesovanja sa primorja i iz Podgorice, tako da vjerujem da neće biti problema sa plasmanom. Postoji i drugi način, prodajom živih životinja, kao što sam i ja kupio ove, vrijede oko 600 eura po komadu, što nije zanemarljiva cijena“, kaže Ljubomir.

On napominje da jelen lopatar nije zakonom zaštićen poput nekih drugih divljači, te da na primjer u Hrvatskoj postoje podsticajne mjere za uzgoj jelena lopatara.

„Ovo je tamo veoma razvijeno, pa su čak i u fazi pripreme za izvoz ovog mesa u Evropsku Uniju“ ističe on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.