Već dva mjeseca 3.177 korisnika čeka isplatu staračkih naknada

money-1005476_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.02.2023. u 08:46
Korisnici staračkih naknada, to jest poljoprivrednici koji nijesu ostvarili penzije, od decembra nijesu dobijali svoja primanja, a kao razlog za to navedeno je neusvajanje agrobudžeta, koji treba da predloži Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Redakciji “Dana” javilo se nekoliko korisnika nadknada, koji kažu da su sredstva očekivali oko 10. februara, ali im je rečeno da su čekovi stigli u pošte, ali da nema novca za isplate. Poljoprivrednici su revoltirani jer im kasne primanja koja iznose svega 177 eura i ispod su svakog minimuma, a nema obavještenja kada će biti isplaćena.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kazali su “Danu” da je isplata staračkih naknada regulisana kroz agrobudžet, odnosno Uredbom o uslovima, načinu i dinamici mjera agrarne politike, kroz mjeru – Socijalni transferi seoskom stanovništvu – program staračkih naknada.

“Iznosi određeni na osnovu ove mjere redovno se isplaćuje nakon usvajanja agrobudžeta za tekuću godinu, što očekujemo u najskorijem periodu”, kažu iz ministarstva na čijem čelu je Vladimir Joković.

Staračke naknade u ovom trenutku prima 3.177 korisnica i korisnika. Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da staračke naknade iznose 70 odsto od najniže penzije i u ovom trenutku one iznose 177,53 eura.

“Zakonskom regulativom je propisano da staračku naknadu prima nosilac poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju da (oba) nijedan od supružnika nema primanja po drugom osnovu, žive na selu, bave se poljoprivredom i posjeduju poljoprivredno zemljište, tj. žene koje su navršile 60 godina života, odnosno muškarci koji su navršili 65 godina života. Pored staračkih naknada, u ministarstvu se vodi Registar osiguranika poljoprivrednika, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakonom o PIO i Pravilnikom o obavljanju poljoprivredne djelatnosti kao jedinog i glavnog zanimanja. Upisom u taj registar poljoprivrednici postaju obveznici plaćanja doprinosa po osnovu bavljenja poljoprivredom, pri čemu imaju mogućnost da po povoljnim uslovima ostvare pravo na penziju. Ministarstvo za osiguranike koji izmiruju obaveze po osnovu doprinosa vrši uplatu u iznosu od 40 odsto ukupnog iznosa”, objašnjavaju iz ministarstva.

Odlukom o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade propisano je da nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva može steći pravo na staračku naknadu ako ispunjava uslove iz člana 24 Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ispunjenost uslova utvrđuje se na osnovu sljedeće dokumentacije: izvoda iz matične knjige rođenih; potvrde da se bavi poljoprivredom i da živi na selu, koju izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove poljoprivrede; potvrde ili uvjerenja da ne ostvaruje nikakva druga primanja po osnovu novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca, materijalnog obezbjeđenja, penzije, tjelesnog oštećenja i naknade po osnovu rođenja troje ili više djece; dokaza o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta koji glasi na podnosioca zahtjeva ili njegovog bračnog druga; ovjerene izjave da podnosilac zahtjeva ili njegov bračni drug ne ostvaruje nikakva novčana primanja u zemlji i inostranstvu; dokaza o bračnom stanju i uvjerenje o mjestu prebivališta.

Iako u nekim zemljama regiona staračke naknade primaju oba supružnika koji žive na selu, u Crnoj Gori to nije slučaj. Iznos staračke naknade je znatno niži i od minimalne penzije, odnosno manji je nepuna tri eura od nekadašnje minimalne plate, koja je bila 180 eura. Vjerovatno je i ovo dodatni demotivišući razlog za bavljenje poljoprivredom u Crnoj Gori, posebno iz razloga što i ovo primanje nerijetko kasni i po nekoliko mjeseci.

Za ostvarivanje prava potreban zahtjev

Staračka naknada se ostvaruje na osnovu zahtjeva koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa dokumentacijom. Pravo na staračku naknadu ostvaruje se od momenta predaje zahtjeva.

Pravo na staračku naknadu, odnosno prestanak prava, utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rješenjem. Svaku promjenu koja je od uticaja na korišćenje prava na staračku naknadu nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva, odnosno član njegove porodice, dužan je da prijavi ministarstvu u roku od 15 dana od dana nastanka promjene. Ukoliko nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva, odnosno član njegove porodice, ne prijavi promjenu u roku, ministarstvo donosi rješenje o prestanku prava na staračku naknadu. Provjeru dostavljene dokumentacije ministarstvo vrši periodično u saradnji sa nadležnim organima državne uprave.

 

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci