Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Veće plate i nemedicinskom kadru

Ministarstvo zdravlja
 • Autor onogost.me
 • 28.11.2022. u 15:05
Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zaposlenih u zdravstvu potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost kojim su otklonjene nepreciznosti iz prethodnog a kojim nemedicinsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu nije ostvarilo pravo na povećanje zarada od 12,50 odsto.

Novim izmjenama, kako je saopšteno iz tog resora, nemedicinski radnici imaće uvećane koeficijente za zarade prema stručnoj spremi i složenosti posla koji obavljaju.

Potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora pored resornog, prisustvovali su i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić.

Šćekić je poručio da je potpisivanjem novog Ugovora ispravljena velika “nepravda” u zdravstvenom sistemu gdje su, kako je istakao, “na neki način nemedicinski radnici bili diskriminisani”.

”Mi u zdravstvenom sistemu ne smijemo praviti razlike među našim zaposlenima. Svi moraju imati osjećaj da pripadaju jednom sistemu i u tom pravcu smo djelovali u prethodnom periodu, zahvaljujući svakako i ministru finansija, gospodinu Damjanoviću i ministarstvu finansija koji su pomogli da se obezbijede sredstva kako bi se ta nepravda ispravila”, kazao je Šćekić.

On je kazao da će 43. Vlada “odgovornom” politikom nastaviti da radi na unapređenju standarda zaposlenih, te da će u narednom periodu biti prilike da se i Fond za zdravstveno osiguranje i zaposleni u njemu nađu na agendi povećanja zarada uzimajući u obzir složenost poslova koje ova ustnova obavlja u okviru zdravstvenog sistema.

”Ja kao ministar zdravlja sam jako zadovoljan da danas možemo da imamo ovu satisfakciju da naši zaposleni dobiju isti status, istu pažnju i da poželim u ime svih nas da svi u okviru sistema, i prosvetni radnici, i policija, i svi drugi takođe dobiju ovakvu satisfakciju”, poručio je Šćekić.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović kazao je da je današnjim činom dat podstrek jednom od vitalnih sistema u državi, sistemu zdravstva, imajući u vidu, kako je kazao, da je u prethodnom periodu došlo do određenih nepravdi u dijelu zarada”.

”Očekivanja su velika, ovo je jedan od ključnih sistema. Znate i sami da su neodgovornom politikom ukinuti doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje kao ustavna kategorija, sada moramo mnogo pažljivije i temeljnije da planiramo politike u Fondu zdravstva, zajedno sa Ministarstvom i negdje je neophodno da se naprave ovakvi stimulansi i da se negdje da vjetar u jedra zaposlenima u toj instituciji. Što se tiče Ministarstva finansija, i generalno politike Vlade negdje smo na fonu da sačuvamo životni stadnard zaposlenima u javnom sektoru, imajući u vidu negativne efekte inflacije i nekih ranijih politika. Ovo ovdje danas što radimo jeste jedan inplus u tom pravcu. Narvano, očekujem da, u mjeri mogućega, zajedničkim dogovorom sa predsjednicima i drugih granskih sindikata nastavimo sa ovakvom politikom, čuvamo sistem i stvaramo uslove da imamo ozbiljan javni sektor sa ozbiljnim službenicima”, poručio je ministar finansija.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić izrazio je zahvalnost dvojici ministara, što su, kako je rekao, razumjeli problematiku sa kojom se sindikati suočavaju.

”Razumjeli su da su medicinki radnici i medicinski saradnici neraskidivo vezani u sistemu javnog zdravstva i da jedno bez drugoga ne može. Oni su nas jako dobro razumjeli i prije svega borba i zalaganje našeg sindikata danas je krunisano time da se potpiše ova izmjena granskog kolektivnog ugovora koja će ponovo izjednačiti medicinske radnike, medicinske saradnike i nadam se da se više nikad neće desiti da neko odvaja nemedicinski i medicinski kadar ”, zaključio je Radonjić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva, dr Mihailo Babović, kazao je da se sada Granski kolektivni ugovor vraća radnicima.

”Definitivno smo napravili jedan iskorak naprijed. Nema više barijera između medicinskog i nemedicinskog kadra. Postoje dvije grupe koje smo formirali,a zdravstveni saradnici su uključeni sa svim specijalizacijama u sistemu zdravstva medicine, znači fizičari, biohemičari, hemičari itd. Jednostavno napravili smo i zaokružili nešto” kazao je Babović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić podržao je potpisivanje Granskog kolektivnog Ugovora rekavši da zdravstveni sistem čine i medicinski i nemedicinski kadar, te da predstavlja jedinstvo koje ne može da funkcioniše odvojeno.

”Prosto je bilo pravedno, da ukoliko je povećanje bilo medicinskom kadru da to isprati i nemedicinski kadar. Fond zdravstva je tu kao neko ko će se truditi da obezbijedi sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i nadam se da od 2023. godine nećemo imati problema koje smo imali u prethodnom periodu”, kazao je dr Kadić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.
  Premijer Milojko Spajić zajedno sa saradnicima i ministrima danas je predstavio program "Evropa sad 2". On je tom prilikom najavio da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura. Povećanje je najavljeno od 1. oktobra.