“Vlada da riješi pitanje povezivanja staža za radnike Željezare”

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 21.12.2022. u 08:27
Predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore Sandra Obradović kazala je za Portal RTCG da su otpočeli pregovori sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija u cilju postizanja dogovora oko povezivanja radnog staža za radnike Željezare Nikšić, koji bi na taj način stekli uslov za starosnu penziju.

Prema njenim riječima, veliki je uspjeh postignut kada je nakon brojnih protesta radnika KAP-a za njih 127 Vlada uplatitla 192 hiljade eura po osnovu beneficiranog radnog staža, čime su stekli uslov za penzionisanje.

“Naš cilj je da po istoj šemi pokušamo isto da uradimo i za radnike Željezare koji su, dok je firma bila u stečaju, ostali ukskraćeni za uplaćivanje beneficiranog radnog staža”, najavila je Obradović.

Ona je poručila da i dalje čekaju odgovore Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija, te da vjeruje da složena politička situacija u zemlji prolongira dogovor.

“Nadam se da ćemo po istoj matrici uspjeti jer u Željezari i nije toliko veliki broj radnika. Tu je nekih 15 ljudi koji bi mogli da ostvare to pravo, i to državu ne bi mnogo koštalo, jer bi im se uplatilo samo onoliko koliko nedostaje da bi stekli uslov za penziju i bilo bi uplaćeno na minalnu cijenu rada koja je bila u tom periodu”, kazala je Obradović.

Kako kaže, iznos koji bi bio potreban za 15 radnika Željezare je mnogo manji od 192 hiljade eura koliko je izdvojeno za KAP, te se nada da će biti senzibiliteta da se riješi ovo pitanje.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Pravo vrijeme za Nikšić je SAD, poručio je lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić povodom otvaranja kancelarija te stranke u Nikšiću.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.