Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada predlaže odgađanje ukidanja minulog rada

vlada1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.12.2016. u 07:55

Vlada Crne Gore predložiće tromjesečno odlaganje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu, koju sadrži Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu.

Ova odluka rezultat je jučerašnjih razgovora koje su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri finansija i rada i socijalnog staranja Darko Radunović i Kemal Purišić vodili sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata.

“Sa fiskalne strane ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije. Do kraja marta – odnosno u razdoblju na koje se odnosi odlaganje primjene ove mjere – Vlada i socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nastaviće dijalog sa ciljem pronalaženja najprihvatljivijeg modela po sugestiji sindikalnih organizacija uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Ovo privremeno rješenje, kako se navodi u saopštenju, još jedna je potvrda “ispravnosti temeljnog opredjeljenja Vlade da izazove prevladava konstruktivnim pristupom i kompromisom u otvorenom i argumentovanom dijalogu sa socijalnim partnerima”.

“Istovremeno to je dokaz besperspektivnosti protesta kao puta za rješavanje problema, jer je upravo u danu u kojem se protestovalo dijalog doveo do rješenja. U Vladi su održana tri sastanka, jedan predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera KAP-a, i dva potpredsjednika Vlade i resornih ministara sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Na tim sastancima su u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i u partnerskom odnosu pronađena rješenja na zadovoljstvo zainteresovanih strana. Vlada Crne Gore koristi i ovu priliku da još jednom pozove pojedine socijalne partnere, ali i političke subjekte, da neminovnu disciplinu u konsolidaciji javnih finansija, sa kojom se pored Crne Gore suočavaju brojne države svijeta, ne koriste u dnevnopolitičke i politikantske svrhe”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.