Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada usvojila novi paket podrške građanima i privredi

euro-163475_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 28.01.2021. u 15:21

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela novi paket mjera pomoći stanovništvu i privredi za prvi kvartal 2021. godine, vrijedan oko 163,4 miliona eura.

On je saopštio da su mjere kriznog karaktera, ističući da je 40 miliona eura od ukupnog paketa pomoći iz direktne budžetske podrške. 

"Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva, a drugi se odnosi na privredu. Kada je u pitanju podrška ranjivim kategorijama, mjerama je obuhvaćeno skoro 100.000 građana u Crnoj Gori, koji su krajem prošle godine bile upisani u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG)", kazao je Milatović.

Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni s evidencije Zavoda po 100 eura. Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine. Novina su i turistički vaučeri koji će se moći koristiti do 30. juna, umjesto, kako je ranije javljeno, do 30. maja.

Za korisnike materijalnog obezbjeđenja opredjeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 eura po porodici sa jednim ili dva člana i 100 eura po porodici sa tri ili više članova.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

"Proširili smo opseg ugroženih djelatnosti, sada imamo 15 novih i time pokušavamo da očuvamo zaposlenost", istakao je on.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona eura.

Takođe, ovim paketom je predviđeno i to da se svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodijele turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koje, posredstvom domaćih turističkih agencija, mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mjere koja je pokrenuta u drugom paketu mjera. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1.724.000 eura.

U ovom paketu, kako je ranije najavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, neće biti mjere za IRF, već će njih Vlada naknadno predložiti narednog mjeseca.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

Vlada, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, pripremila je set predloga izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godini.

Poslodavac će biti oslobađen obaveze plaćanja poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini na sledeći način: „90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2021. godini; 60 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2022. godini; 30 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2023. godini”.

 

Izvor: pobjeda.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.