Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada usvojila program ekonomskih reformi

vlada1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.01.2017. u 07:38

Vlada je juče usvojila Program ekonomskih reformi Crne Gore do 2019. godine, kojim se predviđa održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog zaostajanja u odnosu na prosjek Evropske unije (EU) i povećanju kvaliteta života građana.

Savjetnica premijera Nina Vujošević kazala je nakon sjednice Vlade da je projektovana stopa realnog ekonomskog rasta od ove do 2019. godine 3,4 odsto, odnosno 3,2 odsto u ovoj godini, 4,4 odsto u narednoj i 2,6 odsto u 2019.

„Ostvarenje ovog rasta biće zasnovano na snažnoj investicionoj aktivnosti, odnosno pretpostavci da je stopa rasta od 3,4 odsto prosječno godišnje ostvariva uz investicije od najmanje 1,2 milijarde EUR prosječno godišnje“, precizirala je Vujošević.

Program ekonomskih reformi, kako je dodala, predstavlja optimalnu kombinaciju mjera ekonomske politike, koje će omogućiti stabilnost javnih finansija, nastavak održivog ekonomskog rasta i očuvanje nivoa socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva.

„Očekuje se rast zaposlenosti i zarada i smanjenje stope nezaposlenosti“, poručila je Vujošević.

Projekcija u fiskalnom okviru podrazumijeva smanjenje budžetskog deficita sa 6,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, na 3,8 odsto BDP-a u 2019, u osnovnom scenariju.

Predviđa se i usporavanje rasta javnog duga do nivoa od 77,5 odsto u 2019. godini, nakon čega se predviđa njegovo smanjenje.

„Najveći uticaj na kretanje javnog duga ima projekat izgradnje autoputa“, zaključila je Vujošević.

Program će biti dostavljen Evropskoj komisiji (EK) u utorak na engleskom jeziku, a praćenje njegove implementacije Vlada će obavljati kroz nadležna radna tijela.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.
Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.