Vukčević Zorić: Umrežavanjem konkurencije kreiraćemo bolju turističku ponudu

vukcevic1
Privatna arhiva, ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 14.07.2017. u 05:58

Anđa Vukčević Zorić je diplomirana menadžerka u turizmu i hotelijerstvu i dobitnica stipendije Cotrugli poslovne škole u oblasti Master of Business Administration (MBA). 

Trenutno radi kao stručni konsultant za turizam u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, i jedan je od pokretača  Turističkog klastera „Montenegro“ u Nikšiću.

Kako kaže, ideja o formiranju jednog turističkog klastera nastala je nakon što su uvidjeli nedovoljno angažovanje turističkih poslenika, uz potrebu za umrežavanjem i zajedničkim radom istih, a sve kako bi, navodi, svoju ponudu predstavili ne samo crnogorskoj, već i široj javnosti.

Misija kojom se vode od samog starta jeste da formiranjem tog klastera doprinesu poboljšanju turističke ponude i uopšte broja turističkih posjeta u Nikšiću.

„Svjedoci smo da bar u toku ljetnje turističke sezone veliki broj turista prođe kroz Nikšić, ali se ne zadržava. Razlog za to najčešće je nedovoljna informisanost o našoj turističkoj ponudi i atrakcijama koje je ovdje moguće obići, i to upravo zbog toga što svi sudionici u turizmu do sada nijesu bili dovoljno uvezani i nijesu dovoljno radili na isticanju svih potencijala koje Nikšić posjeduje. Nijesu to samo dani kada su festivali u toku, već je tu i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, ali i veliki broj prirodnih bogatstava koja nijesu dovoljno valorizovana. Jedan od primjera bio bi Zabran kralja Nikole, zatim Crvena stijena, itd. To su lokacije do kojih je potrebno urediti putnu infrastrukturu, kako bi se omogućila bolja povezanost atraktivnih lokacija, ali i ljudi bolje upoznali sa svim sadržajima koje naša opština može da ponudi“, objašnjava Vukčević Zorić.

Ona naglašava da okolina Nikšića obiluje prelijepim izletničkim mjestima, planinarskim i pješačkim stazama koje i mnogim našim sugrađanima nijesu poznate i koje treba predstaviti na pravi način.

„Upravo kroz turistički klaster mi ćemo se truditi da sve to objedinimo i da umrežimo turističke poslenike, kako jedni druge ne bi posmatrali kao konkurenciju, već kao saradnike u kreiranju bolje turističke ponude našeg grada i zemlje uopšte“ , navodi ona.

Kako zaključuje, na makro nivou Nacionalna  turistička  organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokušavaju da pozicioniraju Crnu Goru kao turističku destinaciju na svjetskim turističkim tržištima, međutim na mikro nivou, zadatak pojedinca je da, objašnjava, osluškujući želje gostiju, zadovolji njihove potrebe. Rad i snaga pojedinca su, u stvari, smatra, ogledalo stanja u turizmu jedne zemlje.

Članovi klastera su: Hotel Onogošt, Hotel Trebjesa, Riverside Maksimović, Krupac Mont, NVO Morakovo, NVO Perun, PSK Javorak, NVU Nature Lovers Montenegro, Auto-prevoznik Gardašević, NVO Pro futuro-Bedem fest, JU Zahumlje, Media team i IPC Tehnopolis.

Aktivnosti koje su trenutno u fokusu tog klastera prije svega tiču se sprovođenja projektnih aktivnosti, kreiranja vizuelnog identiteta klastera, naročito kroz izradu veb sajta, propagandnog materijala, kao što su brošure i flajeri, zatim kroz organizovanje različitih studijskih posjeta, sajmova i sličnih aktivnosti.

Klaster „Riznica“

Ideja o suvenirnici, daroteci,  ukrasnom pakovanju poklona i prodaji rukotvorina postoji odavno. Istomišljenika, da je to potrebno našem gradu, bilo je oduvijek, ali su se tek odnedavno poklopile kockice pa je uz podršku IPC Tehnopolis napravljeno udruženje koje je na jednom mjestu okupilo kreativne dame iz Nikšića, spremne da zajedno osvoje tržište.

Predsjednica klastera „Riznica“ je Slavica Petković i jedna je od odgovornih što će marljive ruke Nikšićanki konačno dobiti na vrijednosti kroz unikatne rukotvorine koje na najbolji način prezentuju njihov rad, odnosno svojevrsnu turističku ponudu našeg grada.

„Shvatili smo da sam čovjek ne može ništa, udruženje je najlogičniji potez.  Ručni rad nikad nije samo pitanje spretnih prstiju, nego sposobnost da razmišljamo, osmišljavamo, kreiramo i ideju pretvorimo u opipljiv,  dopadljiv predmet.  Ručni rad podrazumijeva i “razmišljanje” i “gledanje” rukama, što znači da neko treba da dodirne i iskusi materijal, možda sa njim i sraste kako bi postigao željeni rezultat“ , ističe Petković.

U narednom periodu grad će dobiti prvu suvenirnicu, mjesto na kojem će članovi klastera moći da izlože svoje eksponate i omoguće posjetiocima da upoznaju specifičan preduzetnički duh Nikšića.

Članice klastera su:

Jelena Glušica Nikolić –  Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja, čajeva, prirodne kozmetike, aroma terapija   067/552-699

Marija Popović –  Crnogorski suveniri rađeni u drvetu (gusle, crn. sobe, ikone)  069/577-319

Vanja Tomović „Atelje Egziperi“ –  Oslikavanje starog namještaja, slikanje na staklu  069/422-698

Vera Vujović Umjetnička radionica „Đinđart“ –  Unikatni nakit i torbe u kombinovanim tehnikama i

 materijalima   069/221-597

Ljilja Živković – Ručno pleteni odjevni i ukrasni predmeti   069/772-131

Ana Malović Peković – Kreativni primijenjeni dizajn  069/549-815

Rada Popović –  Pletenina, nakit  068/633-865

Katarina Bakoč – Dekupaž, minijaturne, namjenske čokoladice za proslave  069/755-295

Tamara Butorović – Taboo nakit od oplemenjene žice  069/635-737

Slavica Petković  – Upotrebni i ukrasni predmeti

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.