Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za godinu cigarete skuplje 50 do 60 centi

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 16.02.2023. u 08:31
Preciznijom analizom predloženih izmjena Zakona o akcizama, a na osnovu dosadašnjih iskustava, očekivano poskupljenje maloprodajnih cijena cigareta od 1. jula iznosiće od 20 do 30 centi po paklici u zavisnosti od kategorije proizvoda, piše Pobjeda.

Vlada je 10. februara na telefonskoj sjednici usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima je, između ostalog, predviđeno ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula.

Iz Američke privredne komore upozorili su da povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda.

Poskupljenje

Na povećanje cijena od 1. jula treba dodati i očekivano povećanje maloprodajnih cijena i u januaru naredne godine za dodatnih 20 centi po paklici. Kada se u ova povećanja cijena ukalkuliše i 10 centi povećanje cijena koje se desilo u januaru ove godine, ukupno poskupljenje za period od 12 mjeseci će isnositi od 50 do 60 centi po paklici cigareta.

Suvišno je podsjećati da se ovakav scenario već desio 2018. godine i da će ovo vjerovatno imati ogroman uticaj na tek oporavljeno tržište cigareta. To pokazuje i podatak na sajtu Direkcije za duvan, koji kaže da je ukupna količina prodatih cigareta u 2018. godine iznosila 530 tona cigareta, a u 2022. čak 1.059 tona.

Prošle godine naplaćeno je čak 84 miliona eura akcize na duvanske proizvode što je 40 odsto više nego što je naplaćeno u 2021. godini.

Odlučna borba protiv ilegalnog tržišta i postepeno povećanje cijena cigareta, očigledno su daleko efektniji po budžet u odnosu na velika i iznenadna povećanja cijena akcize, a sličnog mišljena su i uvoznici i distributeri cigareta koje je Pobjeda kontaktirala.

Protest AnCham

Američka privredna komora (AmCham) uputila je juče dopis predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, povodom usvajanja predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

U tom pismu predstavnci AmCham-a pozivaju predstavnike Vlade na sastanak kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo komunikacijom sa privatnim sektorom u vezi važnih zakonskih izmjena koje, kako kažu, mogu imati dalekosežne efekte na poslovanje njenih članica u Crnoj Gori i kako bi zajednički razmotrili kako da se potencijalni negativni efekti ovih izmjena izbjegnu.

“Vjerujemo da je ovakav sastanak od izuzetne važnosti u cilju razmatranja preporuka za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Crnu Goru”, poručeno je iz AmCham-a.

Oni su podsjetili da su lani potpisali memorandume o saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima za rad na programu Vladavina dijaloga, kao svojevrsnoj platformi za blagovremen i kontinuiran privatno-javni dijalog, čime se formalno podržala pravovremena uključenost poslovne zajednice u donošenje nove i/ili izmjene postojeće regulative od značaja za poslovni ambijent.

“Namjera Komore je da pomenuti program živi i u praksi i ima aktivnu primjenu. Međutim, ostvarenju ove namjere svakako ne doprinosi usvajanje seta izmjena važnih poreskih zakona bez ikakvih konsultacija sa poslovnom zajednicom”, kazali su iz Komore i dodali da česte izmjene sistema oporezivanja i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru, a uz to, mjere koje se uvode tokom godine, dodatno otežavaju kompanijama djelovanje budući da su planovi poslovanja već odavno usvojeni.

“Dodatno, Komora smatra da bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, a čiji udio je i dalje na visokom nivou u odnosu na evropske zemlje, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda”, upozorili su iz Komore.

Prema njihovim riječima Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu uložile ogromne napore kako bi suzbile sivu ekonomiju, što se prije svega odrazilo na povećanje budžetskih prihoda i stabilizaciju tržišta akciznih proizvoda.

“Vjerujemo da neopreznim i pretjeranim povećanjima dažbina na određene proizvode ovi efekti mogu biti umanjeni”, smatraju u Američkoj privrednoj komori.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sazvala je za 28. februar vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) predstavila je Studiju slučaja „Uticaj klimatskih promjena na vodne resurse u Nikšiću i Plužinama“, sa zaključkom da su klimatske promjene već bitno uticale na trenutnu klimatsku sliku opština Nikšić i Plužine, koja ima slične trendove i u ostatku zapadnog dijela zemlje.
  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječjih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".