Za koji dan odluka o državnoj pomoći Željezari

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 09.12.2023. u 13:02
Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svjetlo Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK), ali ne i Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama za prošlogodišnje izvještaje.

Predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović je kazao da bi odluka u vezi ispitnog postupka u slučaju kupovine imovine Željezare trebalo da bude do kraja godine. On je kazao da su iscrpili sve institucionalne kapacitete i ovlašćenja da upozore EPCG da ne sprovode kupovinu prije njihovog mišljenja, imajući u vidu da je eventualna državna pomoć u oblasti čelika posebno problematična, ali da su oni to uradili na svoju ruku.

“Pokretanjem ispitnog postupka, planiranih 6,5 miliona eura Željezari nije dodijeljeno, pa dalja šteta, osim eventualnih 20 miliona eura za kupovinu, nije nastala. Taj postupak je u završnoj fazi, jer smo i prije pokretanja postupka prikupili obimnu dokumentaciju, pa mislim da ćemo do kraja godine imati sve potrebno za odlučivanje”, kazao je Damjanović.

Ispitni postupak oko avio-kompanije To Montenegro takođe je pri kraju, a Damjanović ocjenjuje da bi, prema trenutnim pretpostavkama, njihovo mišljenje moglo biti pozitivno, odnosno da je uplata osnivačkog kapitala usklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

“Ispitivali smo da li kod osnivanja To Montenegra postoji ekonomski kontinuitet sa Montenegro erlajnzom, je li naslijedio ikakvu komparativnu prednost, a sadašnja saznanja su da osnivački kapital ne predstavlja državnu pomoć. Ako to bude pod tim pretpostavkama, ne bi trebalo da nacionalni prevoznik ima ikakav kontinuitet sa Montenegro erlajnzom”, kazao je Damjanović.

Na pitanje da li je AZK donijela odluku u vezi sa ispitivanjem poslovanja trgovačkih lanaca, direktor AZK Nebojša Jovović je kazao da će iduće godine biti poznato da li je došlo do povrede konkurencije kada je riječ o cijenama.

Zamjenica predsjednika Komisije za zaštitu prava u javnim nabavkama Jelica Bošković je kazala da su prošle godine od 205 predmeta, riješili 184. Naglasila je da je Komisija u nepotpunom sastavu, jer od jula 2021. godine nema predsjednika. Kazala je da su imali problema zbog sajber napada, jer je elektronski sistem javnih nabavki bio blokiran mjesec, zbog čega nijesu mogli da rješavaju po žalbama, a i da su do danas ograničeni u korišćenju postojeće baze podataka.

Zdenka Popović (Demokrate) je ocijenila da je percepcija javnosti da u sistemu javnih nabavki postoji ogromna korupcija.

“Ako je poznato da je 2022. godine ugovoreno 754 miliona eura kroz javne nabavke, onda se pitamo da li je moguće da je to sve baš prošlo regularno, jer je ukupno 11,4 odsto sprovedeno bez javnog poziva, a 15,2 odsto kroz jednostavne nabavke, što znači oko 210 miliona eura”, kazala je Popović.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva po kojima će benzin od ponoći poskupiti po četiri centa, a eurodizel cent.
  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
  Prema poslednjim raspoloživim podacima Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, fizičkim licima su na dan 31. decembra 2023. odobrena 593 miliona eura (bruto glavnica) stambenih kredita.