Za nevladine organizacije pola miliona eura

UNDP
 • Autor onogost.me
 • 29.07.2023. u 14:39
Projekti 39 nevladinih organizacija dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica, saopšteno je iz UNDP-a.

Kako su naveli, između ostalog, Pljevlja će dobiti botaničku baštu, Kolašin funkcionalno sportsko penjalište, a Podgorica i Zeta radionice koje će pripremiti djecu sa autizmom za školu. Nikšić dobija mobilne timove podrške za osobe sa invaliditetom, a Herceg Novi podsticaj za razvoj ženskog preduzetništva.

Na konkursima koji su bili otvoreni tokom aprila i maja, komisija je od 87 pristiglih aplikacija odabrala najuspješnije, u ukupnoj vrijednosti od 508.000 eura. Spisak svih podržanih projektnih ideja možete pronaći na ovom linku.

“Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada nevladinih organizacija u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu. S tim u vezi, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i nevladinih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navodi da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka.

„Više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana i građanki na kreativan i inovativan način. Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga”, kazala je Šćekić.

Ona je podsjetila da je do 11. septembra 2023. otvoren i regionalni poziv za nevladine organizacije.

Poziv predstavlja priliku za NVO sa Zapadnog Balkana da sarađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih. Prioritetne oblasti su: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna saradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih. Odobreni projekti dobiće sredstva u rasponu od 30.000 eura do 60.000 euraa, a svi detalji dostupni su ovdje.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, udruženih u pet klastera.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 799 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jul.
  Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Tosčelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, potvrdio je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.