Za projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja obezbijeđeno 13,6 miliona eura

ifaddd
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 07.07.2017. u 13:01

Novi putevi u ruralnim područjima, akumulacije u bezvodnim krajevima, vodovodne mreže, grantovi za poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća, samo su dio nove strategije Ministarstva poljoprivrede Crne Gore u projektu koji će crnogrska Vlada realizovati u partnerstvu sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) i lokalnim samoupravama na teritoriji sedam opština. 

Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja prezentovan je danas u Tehnopolisu čime je zvanično počela njegova implementacija, koja će trajati narednih šest godina. Prema Sporazumu koji su predstavnici Vlade Crne Gore i IFAD-a potpisali 12. maja 2017. godine u sjedištu te organizacije u Rimu, Crnoj Gori su, kao članici IFAD-a, odobrena veoma povoljna kreditna sredstva u iznosu od 3,9 miliona eura i bespovratna podrška u iznosu od 1,9 miliona eura, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima Crne Gore. Uz predviđenu kontribuciju Vlade Crne Gore i lokalnih uprava, ukupna vrijednost projekta je 13,6 miliona eura. 

„Ovo je kreditni aranžman u vrijednosti od oko četiri miliona eura, sa kamatnom stopom od svega 0,69 odsto. Rok otplate je 15 godina sa grejs periodom od tri godine. Pored toga, imamo oko dva miliona eura granta od IFAD-a, uz učešće sa nivoa lokalnih samouprava i Vlade, pa je ukupna vrijednost projekta 13,6 miliona eura“, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, dodajući da ovaj projekat predstavlja jednu novu važnu fazu u sektoru poljoprivrede Crne Gore i, kako je dodao, znači jedan novi kurs u razvoju poljoprivrede.

„Mi smo u proteklom periodu vrijedno radili na razvoju poljoprivrede i unapređenju infrastrukture u našim ruralnim područjima. Možemo reći da smo zadovoljni učinjenim, ali smo svjesni da ima još mnogo toga da se uradi i sve dok postoji potreba da se uradi još koji kilometar novog puta, da se izgradi nova akumulacija u bezvodnom kraju, neki novi vodovodni sistem, bilo koji energetski priključak za bilo koje domaćinstvo, uvjereni smo da svaki taj projekat znači stvaranje uslova za kvalitetniji život na ruralnim područjima, uslov za povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, za kvalitetniji život svakog domaćina sa tog područja“, istakao je Simović dodajući da je uvjeren da će benefiti ovog aranžmana početi brzo da se osjećaju, jer će imati za cilj da ujedine domaćine i njihova gazdinstva sa ruralnih područja.

„Moto ovog projekta je „Zajedno“ i to ne podrazumijeva samo zajedničke napore IFAD-a, Vlade i lokalnih samouprava, već i zajedništvo samih domaćina. Upravo je to komponenta klastera o kojoj pričamo, gdje ćemo biti svjedoci da udruživanje donosi brojne benefite, kako u procesu proizvodnje, tako i izgradnji seoske infrastrukture, pozicioniranju na tržištu, diverzifikacije aktivnosti“, poručio je on i podsjetio da se IFAD priča idealno naslanja na početak novog IPARD programa u vrijednosti od oko 40 miliona kao i novog MIDAS-a, koji će zajedno donijeti novih, najmanje oko 60 miliona eura crnogorskoj poljoprivredi.

Govoreći o prostranstvu opštine Nikšić, njenim potencijalima za razvoj poljoprivrede, prvi čovjek Nikšića Veselin Grbović istakao je da se naša sirovinska baza ogleda u značajnim količinama vodnog potencijala, šuma, rudnog bogatstva, posebno boksita, obradivog poljoprivrednog zemljišta i uz prirodne ljepote predstavlja izrazito atraktivno mjesto za ulaganje i dalji razvoj, prvenstveno poljoprivrede i ruralnih područja.

„To su uvidjeli i naši prijatelji iz Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede koji su, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prepoznali opštinu Nikšić kao područje kojem je potrebna podrška kroz projekat razvoja klastera i transfomacije ruralnih područja. U Crnoj Gori, ovaj projekat osim u Nikšiću, realizovaće se u Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama i Petnjici i koncipiran je kroz dvije osnovne komponente. Prva se odnosi na jačanje lanca vrijednosti u poljoprivredi kroz razvoj klastera i kooperativa gdje je osnovni cilj stvoriti lanac od primarne do finalne proizvodnje kvalitenih i konkurentnih proizvoda, kroz zajednički rad i povezivanje poljoprivrednika. Druga komponenta odnosi se na finansiranje ruralne infrastrukture, prije svega, seoskih vodovoda i puteva, čime će se povećati kvalitet života u ruralnom području i podstaći uspješnije bavljenje poljoprivredom“, kazao je Grbović i podsjetio da su na teritoriji opštine Nikšić već formirani Agro-turistički klaster Nikšić, Agro-turistički klaster Župa i Klaster proizvođača mlijeka.

Direktorka IFAD-a za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Evropu i Centralnu Aziju dr Kalida Buzar podsjetila je kako je, nakon kriznih devedesetih, ekonomija Crne Gore uspjela da se oporavi, ali prije svega crpeći snagu iz primorskog područja, pri čemu se stvarao jaz između Sjevera i Juga.

„Na sjeveru je poljoprivreda ključna ekonomska aktivnost, ali s niskom produktivnošću, malom proizvodnjom, a ponekad i zastarjelim tehnikama obrade. Sjever je takođe u nepovoljnom položaju u smislu povezanosti, a klimatske promjene dodatno otežavaju situaciju, stvaraju pritisak na stočarstvo i proizvodnju usjeva, s malim vlasnicima koji su posebno izloženi i ranjivi“, analizarala je ona stanje dodajući da je Vlada Crne Gore, praveći aranžman sa IFAD-om, upravo napravila važan korak ka smanjenju tih razlika, a u čemu je IFAD u svijetu odavno učinio mnogo ulažući u projekte poljoprivrede i ruralnog razvoja u 98 zemalja sa oko 16 milijardi dolara podrške od 1978. godine.

Kako je istakla, misija IFAD-a, koju će zastupati i u Crnoj Gori, je smanjenje siromaštva u ruralnim područjima i pomoć domaćinstvima i gazdinstvima, malim vlasnicima i svima onima koji nijesu u mogućnosti da koriste Vladine grantove, da poboljšaju vlastiti život.

„Zato promovišemo pravičnije razvojne ishode, rješavajući rastuće nejednakosti između ruralnih i urbanih područja, ulaganjem u budućnost ruralnih područja. IFAD vjeruje da je poljoprivreda posao. Moramo priznati ulogu malih vlasnika koji proizvode dvije trećine hrane širom svijeta. Da bi uspjeli, malim poljoprivrednicima je potrebno sve što i ostalim kompanijama, uključujući inovacije, tehnologije, finansije i obuke“, naglasila je ona zaključujući da će se kroz ovaj projekat zaustaviti i na kraju preokrenuti pad sjeverne regije, te da je IFAD partner koji je dobro pozicioniran kako bi olakšao preusmjeravanje ruralnih politika.

Projekat će u ruralnim područjima sedam sjevernih opština, prema procjenama, obuhvatiti i dosegnuti oko 16.100 ljudi.

Na kraju današnje prezentacije u Tehnopolisu svečano je otvorena kancelarija IFAD-a.

Rukovodilac projekta ispred IFAD-a za Crnu Goru biće Velibor Spalević.

  Marija Vujović

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Domaćinstva su u novembru 2022. godine potrošila 107.073.329 kWh (kilovatsati) električne energije, što je oko 15,78 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2021-e potrošnja je veća za 4,93 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede.