Za ravnomjeran razvoj i smanjenje siromašta treba nam 480 miliona eura

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2023. u 22:22
Vlada Crne Gore donijela je danas Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore 2023-2027 i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za 2023. godinu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade svrha donošenja Strategije je smanjenje nezaposlenosti, siromaštva, migracija sa Sjevera, i jačanje fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Za sprovođenje Akcionog plana za 2023. potrebno je 478.868.857 eura, od čega 124.997.491 eura iz budžeta, 283.175.566 eura iz sredstava javnog sektora, 12.687.500 eura iz IPA sredstava, iz donatorskih programa 7.776.300, dok će iz sredstava privatnog sektora biti izdvojeno 50.232.000 eura.

Kako je saopšteno iz Vlade u diskusiji je istaknuto da Strategija predstavlja temeljni planski dokument politike regionalnog razvoja, kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti regionalnog razvoja, način njihovog postizanja, područja sa razvojnim specifičnostima, kao i međusobni odnos i aktivnosti organa državne uprave i drugih nosilaca aktivnosti regionalnog razvoja.

“Vizija nove Strategije je bolji život po mjeri čovjeka, odnosno bolji životni standard u svim regionima zemlje, zasnovan na konkurentnosti, inovativnosti, unapređenju ljudskog kapitala, digitalizaciji, dekarbonizaciji i socijalnoj inkluziji. Navedeno istovremeno podrazumijeva povećanje kvaliteta života svih građana, kroz veću zaposlenost i dohodak per capita i posljedično smanjenje rizika od siromaštva i migracija”, saopšten je iz Vlade.

Usvojen je Nacionalni plan za implementaciju Konvencije Savjeta Evrope o suzbijanju i sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) za period 2023-2027. godine.

“Poseban akcenat stavlja se na osnaživanje žena i djevojčica sa iskustvom nasilja sa osvrtom na žene sa invaliditetom, pripadnice LGBTQ – odnosno žena i osoba drugačijih rodnih identiteta, Romkinja i Egipćanki i žena koje žive u ruralnim područijima. Za sprovođenje Nacionalnog plana potrebno je 4.568.500 eura, od čega će 3.974.500 eura biti obezbijeđeno iz budžeta, a preostali iznos iz donacija”, saopštila je Vlada.

Usvojen je Godišnji izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za 2022. godinu Strategije razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. godine i Akcioni plan za 2023. godinu.

“Za realizaciju 14 mjera i 61 aktivnost sadržanu u ovogodišnjem Akcionom planu predviđeno je 19.501.344 eura, od čega se 93,14 % sredstava odnosi na investicione projekte planirane u okviru Kapitalnog budžeta, 5,91 % iz tekućeg budžeta Ministarstva i 0,95 % iz donatorskih izvora”, saopštila je Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o preusmjeravanju neutrošenih sredstava u okviru Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2023. godinu.

Tim povodom zaključeno je da se neutrošena sredstva u iznosu od 11.182.500 eura sa kapitalnih projekata koji usljed vanrednih ili nepredviđenih okolnosti ne mogu biti realizovani do kraja tekuće godine, preusmjere na druge kapitalne projekte koji su realizovani ili čija je ralizacija u toku.

Usvojena je Informacija o pružanju humanitarne pomoći Republici Turskoj zbog saniranja posljedica zemljotresa.

“Tim povodom, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja su zaduženi da upute materijalnu pomoć prema utvrđenoj specifikaciji”, saopštila je Vlada.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.
  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.