Za zaposlene u socijalnoj djelatnosti veće plate za 20 odsto

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 29.12.2022. u 14:12
Granski kolektivni ugovor za zaposlene u socijalnoj djelatnosti potpisan je danas u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a njime je usaglašeno povećanje zarada za 20 odsto.

Ugovor su potpisali ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i predsjednik Sindikata zaposlenih u toj djelatnosti Goran Simović.

Kako navode u saopštenju, Adrović je kazao da su uvećanjem zarada prvi put nakon 2016. godine, željeli da pošalju poruku da država, odnosno Vlada, prepoznaje zaposlene u ovoj oblasti, kao jedne od stubova društva i države.

“Na ovaj način želimo da odamo priznanje za sve ono što su oni udradili u prethodnom periodu, naročito za vrijeme pandemije koronavirusa, gdje imamo slučajeve da su u ustanovama zasposleni bili više mjeseci u karantinu bez mogućnosti da vide i svoje najbliže, svoje porodice i ovo je jedna kruna, ali nadam se i početak malo veće brige društva i države prema zaposlenima u ovoj djelatnosti”, naveo je Adrović.

Simović je kazao da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti Crne Gore dugo vremena nepravedno bili diskriminisani, što se tiče prvenstveno njihove uloge i mjesta u društvu, posebno u pogledu zarada.

“Mnogo puta do sada obraćali smo se zahtjevima za uvećanje koeficijenata, ali nijesmo naišli na razumijevanje. Došlo je vrijeme da se donekle ispravi kriva slika o crnogorskoj “socijali”. Veliki doprinos je dao ministar Adrović, koji je već na početku svog mandata shvatio sve probleme i nezadovoljstvo zaposlenih i zajedno sa svojim saradnicima krenuo u njihovo rješavanje”, dodao je Simović.

Kako je kazao, potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora je samo početak aktivnosti i nastojaće da se kroz socijalni dijalog poboljšaju položaj zaposlenih do nivoa njihove odgovornosti i doprinosa društvu.

“Sa stanovišta da su ljudski resursi najvažniji resursi sa kojim se raspolaže, Sindikat i zaposleni u socijanoj djelatnosti Crne Gore će se i dalje kontinuirano zalagati za unapređenje tog resursa skladno, jedinstveno kao do sada, opravdanim zahtjevima, realnim pristupom u rješavanju problema”, dodao je on.

Granskim kolektivnim ugovorom se, kroz socijalni dijalog, postigao dogovor o povećanju zarada zaposlenih za oko 20 odsto.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Agrobudžet za 2023. godinu biće uvećan nekih 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je u Bojama jutra Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.