Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zahtjev za doživotnu naknadu podnijelo čak 20.000 majki

getimage_0
  • Autor onogost.me
  • 30.01.2016. u 09:57

Centri za socijalni rad do sada su primili 20.000 zahtjeva majki koje žele da primaju doživotnu naknadu, rečeno je Pobjedi iz ovog resora.

Kako je Monstat juče objelodanio podatak o prosječnoj neto zaradi za prošlu godinu, koja iznosi 480 eura, sada je izvjesno koliko tačno će iznositi primanja majki. 

Zene sa troje i više djece koje imaju 25 godina radnog staža primaće 70 odsto prosječne neto zarade, odnosno 336 eura, kao i one koje imaju četvoro i više djece, a 15 godina radnog staža. Majke koje su 15 godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i imaju troje ili više djece primaće nešto manje, 40 odsto neto zarade, odnosno 192 eura, prenosi Pobjeda.

Podaci o broju korisnika naknade po osnovu rođenja djece koji su to pravo ostvarili za janura znaće se prvom isplatom, kada ćemo imati i podatak o opredijeljenim sredstvima kažu iz Ministarstva. 

Prva isplata naknada obaviće se 20. februara, a sudeći prema dosadašnjim procjenama ovog resora nijesu očekivali da će se za ovo primanje prijaviti baš 20.000 žena.

Kovačević je ranije saopštila da će se iz Budžeta za te potrebe izdvajati između 30 i 40 miliona eura. 

Ministarka Zorica Kovačević nedavno je kazala da pretpostavljaju da će dobiti oko 15.000 prijava.

Lošu procjenu je, sudeći prema aktuelnim podacima, napravio predlagač Izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti Aleksandar Damjanović (SNP) koji je predviđao da će 5.000 žena podnijeti zahtjev za doživotnu naknadu.

U Nikšiću se za naknadu prijavilo preko 1200 žena koje su stekle to pravo.

Broj prijava majki se, prema riječima ministarke rada i socijalnog staranja, povećao i zbog toga što su pojedine žene pribjegle, kako se sumnja, manipulaciji Zakona. 

Kovačević je iznenađena što građani masovno na sjeveru predaju zahtjeve za razvod braka kako bi navodno zloupotrebom stekli pravo na primanje doživotne naknade. 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.