Zaposleni u prosvjeti dobili plate uvećane 20 odsto

 • Autor onogost.me
 • 04.02.2023. u 13:13
Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

“Na ovaj način još jednom smo pokazali da u potpunosti ispunjavamo sve što smo obećali kada je riječ o obrazovnom sistemu u našoj državi. Poboljšanjem materijalnog statusa prosvjetnih radnika stvaraju se uslovi za nastavak reformi u oblasti obrazovanja. Siguran sam da je činjenica da preko 60 odsto građana Crne Gore vjeruje Ministarstvu prosvjete garant da se nalazimo na pravom putu. Pred nama su novi izazovi, realizacija infrastrukturnih projekata, prijeko potrebnih našem obrazovanju”, navodi se u izjavi Vojinovića dostavljenoj medijima.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete iz 2022. godine izašlo bez zaostalih dugovanja, što se, kako tvrdi, nije desilo u posljednjih desetak godina.

“Dugovanja po pitanju jubilarnih nagrada za 2020. i 2021. godinu su isplaćena, i u najskorije vrijeme biće isplaćene i za proteklu godinu, čime smo uspješno zaokružili rješavanje i ovog zaostalog problema. Što se tiče ulaganja u obrazovno-vaspitne ustanove, važno je istaći da je Ministarstvo prosvjete uložilo oko 4 miliona eura za finansiranje rekonstrukcija i adaptacija postojeće infrastrukture. U 2023. godini biće sproveden postupak nabavke školskih vozila u vrijednosti 1,5 miliona eura. Sredstva za ovu namjenu nalaze se u tekućem budžetu Ministarstva prosvjete. Idemo dalje u nove obrazovne pobjede”, zaključio je on.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Prosvjetni radnik

   Poštovani ministre,
   Nije tačno da su plate uvećane 20 posto, već 15-16 posto, a koficijenat složenosti ste povećali za 20 posto, a to nije 20 posto uvećana plata.
   Takođe nije tačno da se poboljšao materijalni status profesora, kada su cijeni svih životnih namirnica povećane od 20 do 50 posto.
   Bez obzira što nijeste ekonomista, ovo bi kao ministar trebalo da znate.

   1. Prvo baš me briga za ministra, on sam sebe neka brani ali treba pričati istinu, što vi ne radite. Plate JESU podignute 20%, to što vi ne umijete da izračunate, to je vaš problem. Drugo, zahvaljujući Sindikatu dobili ste povećanje od 20%, koje da budemo iskreni, jedan dio prosvjetara i ne zaslužuje. Treće očekuje vas povećanje koefixijenta, takođe, u januaru 2024 i 2025 godine što ukupno čini 45% povećanje koeficijenta. Inače, istine radi, najveće povećanje u prosvjeti, bez obzira na sve turbulencije u ekonomskom dijelu, bio je 9+3%. Znači to vam je sve odgovaralo dok je ovo povećanje kod vas pokrenulo nezadovoljstvo. Ako nijeste zadovoljni, vi jednostavno kažite vašem obračunskim radniku da razliku u plati uplaćuje nekoj NVO i super. Vi zadovoljni sa starom platom a ostatak prosvjete neka se muči sa ovom novom. To je pošteno, zar ne!?

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na biračkom mjestu u selu Dubrovsko, u Šavniku, danas se ponavlja prvi krug glasanja za predsjednika Crne Gore. Kako je portalu RTCG saopštio predsjednik OIK-a Šavnik Dušan Radanović, za sada nijesu zabilježene nepravilnosti prilikom glasanja.
  Broj birača u drugom krugu predsjedničkih izbora biće veći za 1.445 u odnosu na prvi krug, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). U biračkom spisku Crne Gore, po kome su održani prethodni izbori 19. marta, bilo je 542.154 birača, dok ih je po ažuriranim podacima 543.599.
  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije.