Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Završen prvi vjetropark u Crnoj Gori: Vjetra neće faliti, struja stiže s novom godinom

vjetropark
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2016. u 07:00

Završeni su građevinski radovi na vjetroparku na Krnovu, a u toku je tehnički prijem. 

Početkom naredne godine vjetroelektrane  biće puštene u rad. Godišnja proizvodnja iznosiće preko 200 GW/h.

„Završena je gradnja kompleksa vjetroparka na Krnovu, koji obuhvata 26 vjetrogeneratora , dva dalekovoda, dvije trafostanice, te 15 kilometara novih i obnovljenih puteva“,  kazao je Luka Popović , predstavnik firme BDK Advokati, pravnog zastupnika kompanije “Krnovo Green Energy”.

„Plan je ispoštovan, svi građevinski radovi su završeni u ovom trenutku i projekat je sada u fazi tehničkog prijema. Nakon toga biće dobijena i upotrebna dozvola, do kraja ove godine, što znači da već početkom sljedeće, vjetropark može da se stavi u probni rad, što bi trajalo dva do tri mjeseca, nakon čega bi projekat bio u punom pogonu“, objašnjava Popović.

Vjetroelektrane će imati instalisanu snagu 72 megavata i godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati.

”To je značajna proizvodnja. Ovim projektom znatno bi se doprinijelo energetskim ciljevima, a to je da do 2020. godine imamo 33 odsto ukupne potrošnje iz obnovljivih izvora energije“, kaže on.

Izgradnju je pratilo nerijetko nezadovoljstvo pojedinih mještana oko visine cijene eksproprijacije. To, kako kaže Popović, nije moglo usporiti radove, a svi nezadovoljni visinom nadoknade mogu pravdu tražiti na sudu.

On poručuje da će u narednom periodu na kompleksu biti uposleno par desetina radnika, što na održavanju postrojenja vjetroparka, što na  pomoćnim poslovima, te da će biti posla i za lokalnu radnu snagu.

Vjetroelektrane se postavljaju na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara gdje je, prema procjenama stručnjaka, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Generator vjetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone.

Ugovorom, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage od 72 megavata.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

 

Izvor: TVNK

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.
U Vladi smatraјu da nema osnova da Ustavni sud prihvati iniciјativu priređivača igara na sreću za ocјenu ustavnosti u vezi sa ukidanjem mogućnosti uplate novca na korisničke naloge preko trafika.
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je da su predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovorili da se u narednih 60 dana objavi javni poziv za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare.