Željeznički prevoz u septembru ostvario rekordan prihod

voz_darko_1_0
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 10.11.2023. u 21:33
Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica kao preduzeće od javnog intreresa, iako konstantno suočeno sa izazovima i problemim kao i sa negativnom slikom koju u javnosti stvaraju nezadovoljni pojedinici u korelaciji sa pojedinim medijima, iz godine u godinu poboljšava svoje poslovanje što pokazuju poslovni i operativni zvanični podaci, saopšteno je iz ŽPCG.

Kako su kazali, sa Odborom direktora u čijem su sastavu predsjednik Odbora direktora Marko Bertanjoli i članovi Odbora direktora Miralem Redžepagić, Mirsad Veliu, Dragoljub Radošević i Željko Miladinović, kao i izvršnom direktoricom Ilinkom Pavićević, njihovom predanošću, posvećenošću i profesionalizmom u radu postignuti su značajni rezultati, realizovana još jedna uspješna turistička sezona kao i brojni investicioni projekti.

Iz ŽPCG navode da je potpisan Kolektivni ugovor i usvojena sistematizacija, na šta su radnici čekali od 2016. godine, inicirani su i realizovani značajni projekti sa inostranim tržištima, pokrenuto rješavanja ključnih hitnih ali i strateških pitanja za poslovanje ove kompanije,a takođe je odobren i kreditni aranžman kod EUROFIME u iznosu od 2 miliona eura.

Pored toga, prioritet je, ističu, stavljen na značajno smanjenje akumuliranih poreskih obaveza iz ranijeg prerioda, kao i obezbjeđivanje uslova za nabavku novih voznih sredstava kroz kreditni aranžman sa EBRD.

“Aktuelni Odbor direktora u saradnji sa menadžementom radi na remontu što više voznih sredstava stavljajući prioritet na bezbjednost naših putnika, obzirom da je ŽPCG društvo od javnog interesa i da se sva raspoloživa sredstva moraju uložiti da se putniku obezbjedi bezbjedan, udoban i naravno prevoz u čistim vozovima na šta se obraća velika pažnja”, navode iz ŽPCG.

Tako su investicije u vozna sredstva u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, kako ističu, značajno povećane, više nego duplo (114 %).

“Da budemo do kraja precizni, u 2022. godini investicije su iznosile 720.905,00 eura bez uračunatog pdv-, dok su u tekućoj godini investicije iznosile 1.543.227,00 eura bez uračunatog pdv- a. Dakle, ove godine urađene su sve investicije i opravke voznih sredstava koje su apsolutno neophodne po pitanju bezbjednosti putničkog saobraćaja i koje nikako ne mogu i ne smiju biti dovedene u pitanje”, poručuju iz ŽPCG.

“Takođe, a shodno informaciji koja je u ranijem periodu plasirana kroz medije da Željeznički prevoz posluje sa minusom želimo istaći, iako je na 30.06.2023. kompanija poslovala sa minusom koji je iznosio 155.000 eura, iz razloga što je otpisano oko 290.000,00 eura spornih potraživanja iz ranijih godina koje je prethodni menadžment uporno vodio kao stavku u Revizorskom izvještaju, a to su sporna potraživanja nastala po osnovu porodiljskog bolovanja i bolovanja preko 60 dana koja nisu mogla biti refundirana usled zastarjelosti a sve zbog nagomilanog poreskog duga koji datira iz ranijeg perioda. Važno za istaći jeste da, u skladu sa mogućnostima, Društvo tekuće poreze i doprinose u zadnje četiri godine izmiruje redovnim mjesečnim uplatama kao i po osnovu preusmjerenja pdv kredita na smanjenje duga za poreze i doprinose, iako Poreska uprava ovim uplatama zatvara dug po starini”, stoji u saopštenju.

Iz ŽPCG su naglasili da ih raduje činjenica da povjerenje u željeznički prevoz putnika iz mjeseca u mjesec raste. Tako su, kako dodaju, prihodi iz lokalnog i međunarodnog saobraćaja u septembru 2023. godine veći za 22% u odnosu na prihode iz septembra 2019. godine.

U septembru mjesecu ŽPCG u lokalnom i međunarodnom saobraćaju prevezao je čak 87,844 putnika. Ovo je, kako kažu, još jedan rezultat predanog rada i planiranja turističke sezone te promocije naših usluga i atraktivnosti željezničke rute kroz Crnu Goru na inostranom tržištu.

“Takođe, potvrdom uspješnog rada smatramo i činjenicu da su predstavnici EBRD-a izrazili punu podršku Željezničkom prevozu Crne Gore, prepoznajući profesionalnost u radu, kao i značaj nabavke novih elektromotornih garnitura, kako sa aspekta bezbjednosti, tako i sa aspekta postizanja punih potencijala ove kompanije na polju efikasnog i održivog javnog prevoza i turističkoj ponudi Crne Gore. Nadamo se i daljoj podršci Države, koja treba da nam olakša cijeli ovaj proces kako bismo ovaj značajan projekat nabavke novih voznih sredstava što prije realizovali. Sa novim voznim sredstvima, stekli bi se uslovi za još sadržajniju ponudu naše kompanije i više polazaka na svim relacijama. Takođe, u planu je da se poslije dužeg vremena ponovo uvrsti i vagon restoran i očekujemo da će se to uspješno realizovati najkasnije do aprila sljedeće godine kako bismo što spremnije dočekali ljetnju turističku sezonu”, poručuju iz ŽPCG.

Iz ŽPCG uputili su apel medijima, “da se ne vode senzicionalističkim i neprovjerenim podacima, jer se time šteti kredibilitetu državne kompanije od javnog značaja”.

“Na kraju bismo opet istakli da nam je posebno zadovoljstvo što broj prevezenih putnika raste iz mjeseca u mjesec time pokazujući da se ipak korisnici naših usluga ne vode senzacionalističkim dezinformacijama već isključivo kvalitetom pružene usluge dajući nam time podstrek da radimo još bolje kako bismo opravdali njihovo povjerenje”, zaključuju iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci