“Targetiranje medija od strane zvaničnika je nedopustivo”

SMCG
 • Autor onogost.me
 • 20.09.2022. u 17:21
U posljednje vrijeme imamo targetiranje najviših državnih zvaničnika prema određenim medijima, a to je nedopustivo jer kao i u ranijem periodu to može usmjeriti dio njihovih pristalica da napadaju novinare, kazao je u emisiji "Link" predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković.

“Bez obzira na uređivačke poliike svi novinari i medijski radnici imaju jedan isti interes, a to je da imaju jedan bolji socioekonomski položaj, bolja prava, i Sindikat medija će na tome insistirati i u budućnosti”, istakao je Kračković.

To je, kaže, spona koja može povezati novinare i medijsku scenu kroz Sindikat medija.

On je naglasio da se mora osuditi svaki atak na medijske radnike bez obzira na uređivačku politiku tog medija.

Kako kaže, samo konzistentnim reagovanjem i borbom može se omogućiti bolja bezbjednost novinara.

“Sindikat medija još od 2015. godine prati svaki napad na medijske radnike u Crnoj Gori. U posljednje dvije godine, tokom 20121. i u 2022. imamo porast broja napada i prijetnji, uvreda, ili ometanja nasih kolega na radnim zadacima”, poručio je Kračković.

Samo te dvije godine zabilježeno je, kaže, oko 50 slučajeva.

“Za pohvalu je da je tokom prošle godine policija i tužilaštvo su promptno reagovali u većini tih slučajeva i rasvijestlili tako da su većina tih slučajeva riješni ili da se nalaze u vidu prekršajne kazne ili u sudovima, jedino što nije dobro što smo imali selektivnu osudu tih napada od strane najviših nosilaca političkih funkcija iz bivše, a dijelom i sadašnje Vlade”, kaže Kračković.

Ističe da tako i nosioci najviših funkcija moraju biti konzistentni u osudi svih napada na novinare bez obzira iz kojih medija dolaze.

Odgovornost političara je, dodaje, jako velika kako bi se smanjili napadi na novinare i medijske radnike u Crnoj Gori, upravo jer se nalazimo u društvu koje u protekle dvije godine prolazi kroz velike tenzije i duboku podijeljenost.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.