Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izabrani ljekari ostali bez 300 eura dodatka na platu

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.12.2022. u 08:12
Iz Udruženja izabranih doktora juče su saopštilili da bez ikakvog obavještenja ostaju bez 300 eura dodatka na platu koji su dobijali po osnovu broja obavljenih pregleda pacijenata u domovima zdravlja, a tu informacije potvrdili su "Danu" i iz Ministarstva zdravlja.

 

Generalni direktor Direktorata za normativnu djelatnost i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Stevan Đurišić kazao je da metodologija određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čiji je donosilac Fond za zdravstveno osiguranje, predstavlja nezakoniti akt i da nema osnov za njegovo donošenje, odnosno akt koji nema utemeljenje u skladu sa važećim propisima.

Đurišić je objasnio da su izbrisali član 10 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost i da se on više neće primjenjivati.

“Metodologija određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čiji je donosilac Fond za zdravstveno osiguranje, predstavlja nezakoniti akt, odnosno akt koji nema utemeljenje u skladu sa važećim propisima, a na osnovu čega su zdravstveni radnici na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno izabrani tim ili izabrani doktor, ostvarivali kapitaciju i cijenu zdravstvenih usluga u skladu sa Projektom unapređenja sistema zdravstva Crne Gore. U tom pogledu izvršeno je usklađivanje sa zakonskom regulativom i izbrisan član 10 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, tako da se on više neće primjenjivati. Imajući u vidu da su koeficijenti doktora medicine, ljekara specijalista i ljekara supspecijalista propisani Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, uz odgovarajuće povećanje, njihova zarada je potpuno uređena i postignuta je odgovarajuća saglasnost. Metodologija određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosila se samo na primarni nivo pružanja zdravstvene zaštite, tako da nije primjenjivana na ostale nivoe. Ministarstvo zdravlja ne vrši obračun zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, tako da se ne možemo izjasniti na pitanje u vezi sa umanjenjem isplata po osnovu kapitacije i cijena zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite, jer ne raspolažemo tim podacima”, saopštio je Đurišić.

Iz Udruženja izabranih doktora objašnjavaju da je novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), koji je usvojen prije 10 dana, ukinuta obračunska stavka kapitacija (broj osiguranika po doktoru) i cijena zdravstvenih usluga za izabrane ljekare u Crnoj Gori, zbog čega ostaju bez dodatka od oko 300 eura po osnovu broj obavljenih pregleda pacijenata.

“Niko nije konsultovao ljekare iz primarne zaštite iz domova zdravlja, već je sve izvedeno skoro pa tajno i ispod žita sa sumnjivim sindikalcima. Platu izabranih ljekara do sada je činila osnovna plata+usluge+kapitacija. Kapitacija iznosi oko 300 eura, dok nam je osnovna plata od 1.150 do 1.200 eura. Dakle, ovo što su nam povećali plate anuliraće se oduzimanjem kapitacija, i to podmuklo jer će se u javnosti manipulisati pričom da plata (osnovna) nije umanjena”, ističu izabrani ljekari koji su se “Danu” obratili dopisom.

Direktor Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je za “Dan” da još nijesu dobili dokument kojim se ukidaju ove stavke u obračunu zarada izabranih doktora.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Mihailo Babović rekao je za “Dan” da su prihvatili predlog Ministarstva zdravlja da se ukinu kapitacije za izabrane ljekare.

“To je bio predlog Ministarstva zdravlja tokom pregovora i mi smo to prihvatili jer je obračun takvog profila izgubio smisao”, kazao je Babović.

Đurišić: Usklađivanje sa zakonskom regulativom

Đurišić je objasnio da su koeficijenti ljekara i specijalista utvrđeni članom 22 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, pa će se na njih isti i primjenjivati, budući da zakon ima primat u odnosu na Granski kolektivni ugovor.

“Ističem da je prilikom izmjena Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost izvršeno usklađivanje sa zakonskom regulativom, kao i prečišćavanje teksta, tako da u novom ugovoru nisu propisivani koeficijenti ljekara supspecijaliste, ljekara specijaliste, ljekara specijaliste stomatologije, doktora medicine i doktora stomatologije, jer su ti koeficijenti utvrđeni članom 22 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Po tom koeficijentu će se vršiti obračun zarade, tako da oni nisu prepoznati u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost. Saglasno naprijed iznesenom, zarada zdravstvenih radnika nije se umanjila, već je ostala ista i obračun zarade će se vršiti u skladu sa koeficijentima utvrđenim zakonom”, kaže Đurišić.

Izvor: dan.co.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da prekid rada prosvjetnih radnika u februaru nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga, kako je saopšteno iz tog suda, čini nezakonitim.