Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Aerodrom na Kapinom Polju čeka bolje dane

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 13.05.2024. u 08:39
Skoro deceniju i po traje priča o valorizaciji nikšićkog aerodroma na Kapinom Polju. Međutim od završetka svjetskog padobranskog prvenstva 2010, za čije potrebe je i sagrađena nova pista, ovaj aerodrom padao je polako u zaborav. Sada priču o njegovoj valorizaciji guše i imovinsko-pravni sporovi oko tornja i piste, iako bi, smatraju upućeniji, s malo ulaganja Kapino Polje moglo lako naći svoje mjesto na aerodromskoj mapi Evrope.

Relativno nova pista duga skoro 1500 metra. Toranj i hangar. Na Kapinom Polju aerodrom ima praktično sve, a opet nema ono zbog čega i postoji – avione. Jedan u vlasništvu Aero kluba „Nikšić“ i još nekoliko privatnih letilica koje povremeno prelete nikšićkim nebom i podsjete da u gradu postoji aerodrom o čijoj se valorizaciji puno priča, ali na čemu se malo radi.

“Imali smo primjer, da dođe čovjek avionom koji košta milion – dva eura, odvede porodicu na rafting Tarom, nama ostavi ovdje avion na čuvanje, on se vrati, sjedne u avion i ide kući”, kaže za TVCG upravnik Aero- kluba “Nikšić” Rade Minić.

Postavlja se pitanje, ako sve djeluje tako jednostavno, zašto skoro 15 godina nadležni ne rade ništa da ovakvih gostiju bude što više i što češće.

“Prije svega treba srediti osnovne uslove za rad aerodroma ako se misli išta da bude na većem nivou. Da aerodrom bude ograđen, da ima carinski i granični prelaz i da ima skladište za gorivo. To odbija mnoge i mnoge, pitaju nas imamo li prelaz i gorivo, samo nam kažu doviđenja”, kaže Minić.

Čitavu priču koče i sporovi između opštine i zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore kada je u pitanju kontrolni toranj. Tako već deceniju traje upravni postupak koji se vrti u krug.

“Uprava za katastar je 2023. godine donijela istovjetno rješenje kojim se toranj upisuje kao vlasništvo države sa pravom raspolaganja opštine Nikšić. Zaštitnik se žalio na to rješenje. Upravni sud još nije odlučivao po toj tužbi”, kaže direktor direkcije za imovinu Opštine Nikšić Radisav Urošević.

I dok je prethodna vlada pompezno najavljivala valorizaciju čak sedam aerodroma u Crnoj Gori u aktuelnom Ministarstvu saobraćaja o ovom nikšićkom, ni riječi. U dopisu koji su poslali kratko konstatuju da u ovom trenutku ne mogu izaći sa bilo kakvim planovima kada je u pitanju aerodrom Kapino Polje.

Rade se nada da će se konačno neko, ipak, okrenutu, kako kaže, ovom gotovom proizvodu.

“Ovo je mosta ka Evropi”, kaže Minić.

Od mjesta na kom se 2010. održalo Svjetsko padobransko prvenstvo do potpunog zaborava. To je put koji je prošao nikšićki aerodrom koga je nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković u jednom trenutku vidio i kao vojni.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci