Afrička kuga zasad zaobilazi Crnu Goru

pig-1249586_640_1
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.11.2023. u 08:08
Afrička svinjska kuga bolest je koja je u regionu uzela maha. Samo u Srbiji eutanazirano je više od 100.000 životinja. Crna Gora se nasla u crvenoj zoni ali bolest još nije stigla kod nas. Dešavanja u regionu ipak će uticati i na tržište mesa i u Crnoj Gori, kaže Oliver Stanković, direktor jedne od najvećih farmi svinja u Bačkoj, dodajući da je glavni krivac čovjek a da rješenje leži u bio sigurnosnim mjerama.

Stanković kaže da Srbija ima oko 150 žarišta. Virus afričke svinjske kuge, dodaje, nepredvidljiv je i u susjednoj državi je ova bolest uzela maha što potvrđuju i podaci.

“Kod nas je trenutno prema zvaničnim podacima eutanazirano negde oko 130 hiljada životinja, Imamo već tri ili četiri velike farme sa preko hiljadu krmača koje su ispražnjene u koje je ušla bolest“, rekao je Stanković.

Virus afričke svinjske kuge prenosi se direktnim kontaktom, što je olakšavajuća okolnost kaže Stanković. Način za odbranu ipak postoji.

“Uspostavljanjem visokih biosigurnosnih mjera na farmi, farma može da opstane. Dokaz za to je činjenica da bolest ne napreduje tako frontalno i da udara na farme sve redom, nego se javlja tačkasto. Do sad je potvrđeno u više slučajeva da je isključivi krivac za prenos ljudski faktor”, kazao je Stanković.

A interesovalo nas je i kako će se pojava ove bolesti reflektovati na tržište mesa.

“Izgledno je da će se tek sad pojaviti deficit. Imajući u vidu da je značajan broj velikih industrijskih farmi izbačen iz prozvodnog ciklusa, mi pričamo o nekih pet do šest hiljada krmača”, zaključio je Stanković.

Stanković je učestvovao i u formiranju nekoliko većih farmi u našoj državi. Kaže da Crna Gora ima sreću da je za sada afrička svinjska kuga zaobišla, a dodaje i da imamo idealne uslove za sušenje mesa ali ne i za proces proizvodnje.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sutjeska je večeras u drugom kolu Prve crnogorske košarkaške lige pobijedila u gostima Dečić 91:79.
  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".