Agencija se ne oglašava o zaštiti šumskog kompleksa Seloštak

NVO “Zagrad Montenegro”
 • Autor onogost.me
 • 03.12.2023. u 10:31
Predsjednik NVO Zagrad Montenegro Ivan Đurović apeluje na širu društvenu zajednicu da se pridruži i da svoju bezrezervnu podršku u trenutku za kojeg smatraju da je presudan u očuvanju zdrave prirodne sredine.

Povodom inicijative koju je podnio (NVO) „Zagrad Montenegro“ da se zaštiti šumski kompleks Seloštak, Sektarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine – Opština Nikšić, je prije 10 mjeseci uputio zahtjev Agenciji za zaštitu životne sredine, da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi da li šumski lokalitet “Seloštak” po svojem svojstvu zaslužuje status prirodnog dobra. Međutim, do danas nemamo ništa konkretno u pogledu povratne informacije od strane Agencije”, naveo je Đurović u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim riječima, u dopisu Sektarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, a koji je upućen Agenciji se navodi, da se lokalitet nalazi u blizini visoravni Lukavica ( Veliki i Mali Žurim) koja je predložena opštinskoim planovima da bude zaštićeno prirodno dobro kao Predio izuzednih odlika.

“S obzirom na činjinjenicu da je opštinskoim planovima predloženo da Lukavica bude zaštićeno prirodno dobro, a uzimajući u obzir da se šumski kompleks Seloštak sa svojom posebnošću i vizuelnim karakteristiama nalazi u neposrednoj blizini, i da se kroz ovaj šumski lokalitet pruža glavna asfalta putna dionica koja vodi do Lukavice ( Žurima), visoravni Konjsko, Kapetanova jezera, očekivali smo da će Agencija adekvatno, ažurnije reagovati kako bi se našao modalitet u kontekstu povezanosti ova dva lokaliteta, odnosno pokrenuti proceduru zaštite šumskog kompleksa Seloštak”, istakao je on.

Zaštitom šume površine preko 238 hiljada metara kvadratnih pomenutog kompleksa, spriječila bi se, kako on kaže, devastacija lokaliteta, povećao bi se nivo zaštite od sječe, požara i drugih negativnih uticaja.

“Stekao i viši stepen uslova za unapređenje lokaliteta i njegovu turističku valorizaciju. Podršku da se Seloštak stavi pod zaštitu dobili smo od brojnih građana, ljubitelja prirode, ekoloških organizacija “Društva mladih ekologa Nikšić” “Putevima predaka”, Ekološki pokret “Ozon” NVO “Morakovo” i drugi”, zaključio je Đurović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Podrška za ovu inicijativu. Prelijepa šuma kroz koju prolazi put za Lukavici, Konjsko, Kapetanovo jezero.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.