Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Akcijom čišćenja oko jezera Krupac obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 05.06.2024. u 13:30
Turistička organizacija (TO) Nikšić, Ekološki pokret "Ozon", Opština Nikšić, Elektroprivreda Crne Gore, Društvo mladih ekologa Nikšić i organizatori „Lake festa“, zajedno su obilježili 5. jun, Svjetski dan dan zaštite životne sredine, akcijom čišćenja oko jezera Krupac.

U sklopu akcije, koja je organizovana u okviru ekološke kampanje „Naš grad naš od(b)raz“ očišćena je plaža, park u topolama, kao i prostor gdje se održava “Lake fest”.

„Kampanja ne predviđa samo terenske akcije, već nam je plan da u komunikaciji sa mjesnim zajednicama i građanima koji žive na prostorima koji će biti očišćeni u sklopu kampanje, omogućimo im da daju ideje i predloge kako bi lokalna samouprava i ostale nadležne institucije mogle da reaguju i rješevaju probleme. Naročito je zadovoljstvo što se ova kampanja poklopila i sa obilježavanjem jednog od najvažnijih ekoloških datuma, Svjetski dan životne sredine čiji je moto 'Naša zemlja, naša odgovornost', jer svi mi imamo pojedinačnu odgovornost koju kao građani ne možemo zanemariti“, kazao je direktor „Ozona“, Aleksandar Perović.

Akcija čišćenja na Krupcu i Svjetski dan zaštite životne sredine, bili su prilika da se promoviše Arhus karavan.

"Arhus karavana je formiran u cilju promocije novog Zakona o upravljanju otpadom koji je donešen početkom aprila i koji je jedan od krovnih zakona što se tiče regulisanja stanja nelegalnih odlagališta i daljim upravljanjem otpadom“, kazao je Balša Bajagić, generalni direktor u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Izrazio je nadu da će svi zajedno sprovoditi mjere u cilju efikasnijeg upravljanja otpadom, a da će krajnji rezultat biti prava ekološka Crna Gora.

„Eko fond će i u ovoj godini još snažnije u smislu finansijskih iznosa podržati lokalne samouprave i njihova preduzeća sve sa ciljem sprovođenja projekata koji se odnose na samu zaštitu životne sredine“, kazao je Draško Boljević, direktor Eko fonda koji je podržao kampanju u Nikšiću.

Istakao je da će Arhus karavan obići lokalne samouprave u Crnoj Gori kako bi ih upoznali sa aktivnosima koje će Eko fond realizovati, a sve u cilju usklađivanja sa donešenim Zakonom o upravljanju otpadom.

„Cilj nam je da animiramo i civilni sektor i lokalne samouprave i njihova preduzeća da budemo svjesni koje benefite imamo ukoliko pravilno upravljamo sa otpadom, da ga ne tretiramo na način kao što ga sad tretiramo“, kazao je Boljević.

Direktor TO Nikšić, Mitar Barać, podsjetio je da ekološka ekološka kampanja „Naš grad naš od(b)raz“ traje do 28. juna, i da su do sada realizovali nekoliko akcija čišćenja na lokacijama koje su od turističkog značaja – Carevo most, tvrđava Bedem, eko park Blace. Prestoje akcije čišćenja park šume Trebjesa, Gornjepoljskog vira, Slanog jezera.

Početak akcije uljepšao je nastup mlađe postave folklornog ansambla JU „Zahumlje“, a organizatori su se potrudili i da za učesnike akcije pripreme pasulj.

Izvor: Vijesti

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Tanja Mirković iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazala je za TVCG da se u Crnoj Gori očekuje novi tropski talas od četvrtka. Od nedjelje se očekuje blagi pad, početkom sedmice malo svježije vrijeme, ali i dalje veoma toplo.
  Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu, protiv pravnog lica iz Nikšića a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.
  Od 5. do 7. jula džipadžije će 24. godinu zaredom, u organizaciji „Montenegro trophy“, krenuti u novu avanturu. Čeka ih staza duga oko 300 kilometara i prolazak kroz tri opštine – Nikšić, Cetinje i Bar.