Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Ako ne budu povećane plate, drugo polugodište počeće protestom”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 27.12.2023. u 13:15
Ispred zgrade Skupštine Crne Gore okupljaju se provjetni radnici na protestu koji organizuje Sindikat prosvjete (SPCG). Protest je organizovan jer Budžetom za narednu godinu zaposlenima u toj oblasti nije predviđeno povećanje zarada od deset odsto.

Sindikat prosvjete pozvaće prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu, ako ne bude ispoštovan Granski kolektivni ugovor (GKU) kojim je predviđeno da od 1. januara naredne godine zaposlenima plate bude veće za deset odsto, poručeno je sa protesta ispred Skupštine Crne Gore.

Predsjednik te radničke organizacije, Radomir Božović, kazao je da misija Sindikata da prosvjetni radnik bude zadovoljan i da obrazovni sistem bude što bolji.

On je rekao da je sa tim ciljem prošle godine dogovoreno uvećanje plate od 20 odsto - deset od januara naredne i deset od 2025. godine, ali da je bez ikakve najave "odjeknulo" da Vlada ne planira da prosvjetne radnike uvrsti u budžet za narednu godinu.

Božović je istakao da je protest iznuđeni potez, da su prosvjetari "u pravu i pred zakonom i pred ljudima i Bogom".

"Bilo je priča da je sindikat prevaren. Ne mogu da vjerujem da smo glasali ljude koji će da prevare prosvjetne radnike. Ali imamo takvu sitaciju da je GKU jednostrano prekršen. Je li to ono poglavlje 23 i 24 pravo i pravda s kojim hoćemo u Evropsku uniju?", rekao je Božović.

On je ocijenio da ova godina ekonomski nikad nije bila bolja po državu, navodeći da je inflacija "pojela povećanje od prošle godine".

"To je dodatni razlog da mi ovo dobijemo. Premijer je najavio da će obrazovni proces biti u središtu, ekspoze se raspao kao mjehur od sapunice. Ne tražimo ništa osim onoga što smo potpisali, ne da država ispuni ono što je potpisano, ispoštuje GKU", poručio je Božović.

Predsjednik SPCG Radomir Božović ranije je pozvao sve zaposlene u prosvjeti, ne samo članove Sindikata, da dođu na protest.

On je podsjetio da su prošle godine potpisali Granski kolektivni ugovor u kojem je predviđeno povećanje koeficijenata za zaposlene u prosvjeti.

Božović je dodao da su, kada su pregovarali, postigli mjeru kompromisa da bi došli do ukupnog povećanja od 45 odsto, u dvije godine, iz tri puta.

 

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Stidite se ljudskosti kad obraza nemate.. Do prosle godine kad ste imali oko 500€ niko da zucne,mirni ka bubice. Sad se sa 800 uzdigli u nebesa… Gospoda postali…
   Po par mjeseci godisnje slobodni, svakakve bonuse imate, smjenu 6,7 sati i kuci.
   Djete do djeteta,glupo do glupljeg, osmi razredi tablice mnozenja ne znaju, o drugim stvarima ne pricati.
   I imate obraza da se bunite?!?
   Centa vam vise ne bih dao,
   no ko se ne pojavi posle odmora u januaru na cas,fino otkaz,
   pa se onda durite..tikvani

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.