Aktivisti ekološkog NVO sektora iz Nikšića podržali kolege iz Pljevalja

ozon
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 17.12.2015. u 13:40

Sirenama za uzbunu danas je u podne ispred upravne zgrade Elektroprivrede, u Nikšiću, obilježen performans članova  nevladinih organizacija „Ozon“ , „Društvo mladih ekologa Nikšić“ i „ Breznica“ iz Pljevalja. Oni su se okupili kako bi pozvali građane da se priključe akciji SOS Pljevlja. 

Oni su još jednom ponovili zahtjeve koji se odnose na zaustavljanje aerozagađenja, te dobijanja povoljne cijene električne energije za građane Nikšića i Pljevalja.

Sve je to uvertira, kako kažu organizatori, za događaj koji će se desiti 22. decembra na gradskom trgu u Pljevljima kada će biti organizovana velika građanska akcija.

„Mi ćemo poslati poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti i ponoviti zahtjeve koje smo poslali Vladi. To su prije svega zaustavljanje aero zagađenja u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici. Građanima Nikšića i Pljevalja da se obezbijedi povoljna cijena električne energije za potrebe grijanja, jer samo tako možemo imati kratkoročne mjere i unapređenje postojećeg stanja koje je katastrofano. Namjerno smo ispred zgrade EPCG upravo zato što smatramo bi da ova institucija trebala da štiti javni interes“, istakao je Perović“, istakao je Aleksadndar Perović, direktor Ozona, dodajući da se ovih dana vodi jedna od najvažnijih borbi u Crnoj Gori, a to je borba za čist vazduh.

Zbog cijele situacije organizatori prstom upiru u odgovrne za ovakvo stanje u Crnoj Gori i traže ostavke Ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozednovića i direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervina Spahića.

Direktor Breznica Milorad Mitrović poručio je da je zdravlje Pljevljaka toliko ugroženo da su mnogi preminuli od posledica zagađenja i narušenog zdravlja.

“ U vazduhu iznad Pljevalja leti čitav periodni sistem hemijskih elemenata, od kojih je zagađenje došlo do te mjere da je neizdrživo. 70 godina država crpi prirodne resurse iz te opštine, a ništa ne vraća, vrijeme je da svi zajedno pokušamo spasiti taj grad. Poručuje Mitrović.

Direkror Društva mladih ekologa Miodrag Karadžić smatra da državne institucije i EPCG treba transparentnije da predoče svoje projekte, da imaju transparentniju vezu sa civilnim sektorom.

„ Subvencionisanje peleta u Pljevljima u nekoj određenoj mjeri neće zaživjeti jer za pelet trebaju takozvane specijalizovane peći, a ako uzmemo u obzir ekonomsku situaciju građana i u zemlji, moramo biti svjesni da te peći pojedinac neće lako nabaviti“, zaključio je on. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.