ALFA Centar: Bezbjednost saobraćaja visoko pozicionirati u svakodnevnoj nastavi

ALFA Centar
  • Autor onogost.me
  • 17.03.2016. u 15:13

Danas je u OŠ „Braća Labudović“ u Nikšiću, u organizaciji ALFA Centra održano savjetovanje sa direktorima osnovnih i srednjih škola u na temu „Zastupljenost teme bezbjednosti saobraćaja u školskoj nastavi“. 

Savjetovanju su prisustvovali direktori većine osnovnih i srednjih škola iz Nikšića, a govorili su: generalni direktor direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić, pomoćnik direktora Sektora za unapređivanje obrazovanja u Zavodu za školstvo Mr Radoslav Milošević Atos, rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi Policije Dragan Klikovac i rukovodilac saobraćajne sekcije u OŠ „Braća Labudović“, Ranka Bijelović.

„Realizujući saobraćajne časove u osam gradova Crne Gore u proteklom mjesecu, došli smo do zaključka da je tema bezbjednosti saobraćaja nedovoljno zastupljena u školskoj nastavi. Budući da je uvođenje predmeta bezbjednosti saobraćaja u redovnu nastavu  dugotrajan proces, našu smo pažnju usmjerili na izgradnju i jačanje međupredmetnog proučavanja ove oblasti. Cilj današnje aktivnosti je ukazati direktorima osnovnih i srednjih škola na mogućnost međupredmetnog proučavanja bezbjednosti saobraćaja, kako bi pomenutu temu učinili što vidljivijom i što prisutnijom u školskoj nastavi“, rekla je Nada Radović, koorinator programa bezbjednosti saobraćaja dodajući da će ALFA Centar nastaviti sa realizacijom sličnih savjetovanja i u ostalim gradovima Crne Gore.

Veljko Tomić je u svom izlaganju predstavio aktuelno stanje i nivo zastupljenosti teme bezbjednosti saobraćaja u osnovnom i srednjem obrazovanju i istakao značaj realizacije ovakvih aktivnosti.

„Danas smo u prilici da čujemo različita mišljenja o ovako važnoj temi, iznesemo probleme i da zajedno tražimo puteve i načine da kod učenika razvijemo odgovornost za vlastite i tuđe živote u saobraćaju, jer su efekti ranog vaspitno-obrazovnog rada od ključnog značaja za bezbjednost učenika u saobraćaju“, kazao je Tomić.

Govoreći u ime Zavoda za školstvo, Atos Milošević je prisutnima ukazao na mogućnost međupredmetnog proučavanja ove oblasti i izdvojio nastavne predmete, kroz koje bi se saobraćajno vaspitanje moglo izučavati, pritom neremeteći postojeći nastavni plan i program.

„Kurikulum ima za cilj integralni pristup opšteg obrazovanja, dakle što više povezivanja sličnih oblasti. Ovim savjetovanjem smo temu bezbjednosti saobraćaja opet stavili na dnevni red i siguran sam da će se nakon ovog sastanka saobraćajno vaspitanje mnogo više promovisati i biti znatno prisutnije u školskoj nastavi“, objasnio je Milošević.

Rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Klikovac je predstavio značaj kontinuirane i usaglašene primjene preventih i represivnih mjera, kako bi došli do unapređenja oblasti bezbjednosti saobraćaja.

„Strah od kažnjavanja jeste pokazao dobre rezultate, ali nije cilj da na takav način unapređujemo bezbjednost saobraćaja. Potrebno je više raditi na pravilnoj edukaciji najmlađih, pa kasnije takvim učesnicima u saobraćaju represivne mjere i neće biti toliko potrebne“, istakao je Klikovac i dodao  da je ovoj oblasti ostavljena jako velika mogućnost rada, ali i jako velika mogućnost izbjegavanja rada na ovom pitanju, pa se komunikacija, koordinacija i kooperacija između nadležnih mora ostvariti, jer mogućnosti postoje, samo ih treba otvoriti.

Rukovodilac saobraćajne sekcije Ranka Bijelović u OŠ „Braća Labudović“ je  prezentovala način rada, teme i aktivnosti koje se izvode u sklopu saobraćajne sekcije. Takođe, ona je prisutnima predstavila opravdanost saobraćajnog vaspitanja kao međupredmetne oblasti  kao i pozitivne primjere iz prakse.

„Potrebno je da sve nadležne institucije daju svoj maksimum za veću bezbjednost djece u saobraćaju, a mi kao najodgovorniji za njihovo obrazovanje imamo obavezu da ih naučimo kako da budu bezbjedni u svakodnevnim situacijama“, rekla je Bijelović.

U sadašnjem nastavnom planu i programu, zaključuje se u saopštenju ALFA Centra, postoje mogućnosti kojima bi se ova veoma važna oblast proučavala. S obzirom na to da je izbor, način i mehanizam isključivo pitanje interesovanja samih učenika i nastavnog osoblja u školama, zaključak je da se bezbjednost saobraćaja mora visoko pozicionirati u svakodnevnoj nastavi, pogotovo u nižim razredima.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.