ALFA Centar donirao vrijednu opremu Domu starih u Nikšiću

 • Autor onogost.me
 • 20.10.2023. u 12:37
ALFA Centar je danas uručio opremu vrijednu 3.000 eura novootvorenom odjeljenju za demenciju u Domu starih u Nikšiću.

Obezbijeđeno je sedam paravana, sedam stočića za hranjenje, 12 antidekubitalnih dušeka, jedna interaktivna pametna tabla i velike količine društvenih igara (šah, domine, puzle, karte, rebusi, kvizovi, antistres bojanke itd), didaktički materijal i društvene igre za vježbanje memorije i koncentracije.

Donacija je obezbijeđena od njemačke organizacije ASB (Arbeiter-Samaritier Bund) kroz projekat: “Unapređenje psiho-fizičkog zdravlja korisnika Doma starih sa demencijom u Nikšiću”.

“Uručenjem ove opreme, Dom za stare u Nikšiću će biti u prilici da bolje odgovori zahtjevima korisnika i pruži im zdravstvenu uslugu kakvu zaslužuju, a uvođenjem novih pristupa za unapređenje društvenog života u svakodnevnu brigu o osobama sa demencijom uticaćemo pozitivno na unapređenje psiho-fizičkog zdravlja korisnika. U narednom periodu organizovaćemo 3 radionice i niz večeri društvenih igara sa našim volonterima i time unaprijediti njihovu integraciju u društveni život zajednice i smanjiti osjećaj izolacije koji kod pojedihih korisnika vjerovatno postoji,” kazao je Miloš Perović, izvršni direktor ALFA Centra.

Perović je kazao da je u javnosti neopravdano prisutno mišljenje da su domovi za stare prije bolnice nego mjesto za druženje sa ljudima svih generacija, te je jedna od ideja projekta da se kroz obogaćivanje društvenog života i organizaciju niza radionica i društvenih večeri pokaže da je Dom za stare takođe mjesto za zabavu, radost, druženje, stvaranje kreativnih stvari. i sl.

V.d. direktorice Doma za starih Jelena Banjević iskoristila je priliku da izrazi veliku zahvalnost na donaciji, kazavši da je ona usmjerena na pravu adresu i umnogome će doprinijeti poboljšanju kvaliteta pružanja usluga za korisnike Doma, prema prioritetima, definisanim obimom njihovih individualnih potreba.

“Svaka donacija je korisna i vrijedna, i to ne samo zbog njene materijalne vrijednosti, već što se Doma i korisnika sjete dobri ljudi, čija humanost može poslužiti i drugima za primjer. Svaki humani gest, pažnja i saosjećanje sa našim korisnicima je posebna vrijednost za nas.” kazala je Banjević dodajući da briga o starima nije samo zadatak porodice.

“Sve više obaveza na sebe treba da preuzme društvena zajednica. Crna Gora polako stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje, putem institucionalnih i društvenih mehanizama koji podržavaju potencijale starih da vode kvalitetniji život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba,” kazala je Banjević

Korisnik doma Miro Gvozdenović iz sela Bijela iz Šavnika, koji je u njemu od otvaranja, kazao je da su uslovi u domu idealni i da je dom pravo mjesto za stare ljude i da se u njemu stari druže, pričaju dogodovštine, imaju izlete, radionice, fizičko vaspitanje dva puta nedjeljno, čak i zabave.

“Oprema i materijali za društvene igre koju smo danas dobili će nam mnogo značiti jer je dan dug i treba ga kvalitetno ispuniti, a zaposleni se zaista trude da nam osmisle društvene aktivnosti. Najčešće igramo domine, tombolu i karte”, rekao je Gvozdenović.

Sve ovo je dobra osnova za buduće organizovanje društvenih događaja i uvođenje savremenih pristupa u profesionalnom radu sa starijim osobama, jer je organizovan i bogat društveni život preduslov dobrog psiho-fizičkog zdravlja korisnika.

ALFA Centar će, kako navode, u narednom periodu za korisnike doma organizovati tru radionice i dvije večeri društvenih igara.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma, koji je održan u Dortmundu od 29. novembra do 1. decembra pod sloganom "Njegovanje kulturne raznolikosti", učestvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.
  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.