Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Amerika uređuje tržište duvanskih alternativa

naslovna_fda_-_izvor_shutterstock
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 07.09.2020. u 07:54

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) naložila je svim proizvođačima duvanskih alternativa da do 9. septembra podnesu zahtjev za autorizaciju svojih proizvoda (PMTA). Motivi su jasni – neuređeno tržište preplavljeno elektronskim cigaretama, prošlogodišnja zdravstvena kriza izazvana korišćenjem ilegalnih proizvoda i činjenica da je do sada ovaj dokument dobio samo jedan uređaj iz kategorije elektronskih proizvoda, baziran na tehnologiji zagrijevanja duvana.

Svi proizvođači elektronskih i drugih proizvoda namijenjenih za konzumiranje duvana ili nikotinskih tečnosti (takozvanih „vejping“ proizvoda) koji se trenutno prodaju na američkom tržištu, imaju obavezu da FDA-ju dostave prijavu za komercijalizaciju svojih proizvoda.Tako bi, nakon procjene rizika, mogli da osiguraju svoj opstanak na ovom tržištu, prenosi N1.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da u svijetu ima oko milijardu pušača. Istovremeno, u poslednjih 10 godina značajno raste broj korisnika „vejping proizvoda“ – od sedam miliona u 2011. godini do 41 milion u prošloj godini. Istraživanje Euromonitora procjenjuje da će broj „vejpera“ do iduće, 2021. godine porasti na oko 55 miliona.

Kako se procjenjuje, obaveza dobijanja PMTA aplikacije dodatno će regulisati tržište duvanskih proizvoda, budući da je do sada samo Filip Moris sa svojim uređajem IQOS, inovativnim sistemom za zagrijevanje duvana, sredinom prošle godine dobio dozvolu za prodaju u SAD.

Da bi autorizovala uređaj FDA će, kao i u slučaju IQOS-a, razmatrati rizike i benefite na populaciju, uključujući one koji bi koristili nove duvanske alternative, kao i na nepušače. Takođe, potrebno je dokazati da li bi nepušači posegli za novim proizvodom ukoliko bi postao dostupan na tržištu, a cijeli proces je za proizvod ovog duvanskog giganta trajao oko dvije godine. Do danas je, kako kažu istraživanja ovog proizvođača, oko 11,2 miliona ljudi u potpunosti ostavilo cigarete i prešlo na IQOS.

Isti, dugotrajan proces, tek očekuje ostale proizvođače, pa je tako Džul Labs (Juul Labs) saopštio da je podnio zahtjev za autorizaciju za elektronski uređaj koji sadrži 5% odnosno 3% koncentracije nikotina. Aplicirao je, takođe, i Avail Vapor, jedan od većih vejping proizvođača u Americi, kao i Rejnolds Ameriken Inkorporejted (RAI), podružnica duvanske kompanije Britiš Ameriken Tobako (BAT) za elektronski uređaj Vuse.

Međutim, u odnosu na ostale proizvođače IQOS je u značajnijoj prednosti s obzirom na to da je u pribavljanju dokumentacije Filip Moris otišao i korak dalje, pa ga je prošlog mjeseca FDA proglasila i proizvodom „modifikovanog rizika“. Ovo podrazumijeva da je informisanje potrošača o manjoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja.

Ova odluka, kako je navela agencija Blumberg, “daje IQOS-u prednost u odnosu na druge alternative, poput elektronskih cigareta, u pokušaju da odvrati pušače od cigareta”. Drugi proizvođači, kako je navedeno u tom izvještaju, ne mogu da iznose takve tvrdnje dok ne dobiju saglasnost FDA-ja.

„Kroz postupak aplikacije za duvanske proizvode smanjenog rizika, FDA želi da osigura da su informacije usmjerene ka konzumentima o smanjenom riziku ili smanjenoj izloženosti nekim štetnim materijama utemeljene na nauci i jasne“ – rekao je Mič Zeler, direktor FDA Centra za duvanske proizvode i dodao da IQOS može da pomogne punoljetnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode.

Rok za prijave za PMTA autorizaciju produžen je do 9. septembra zbog globalne pandemije koronavirusa. Nakon velike zdravstvene krize koju su neprovjereni elektronski uređaji izazvali u Americi, predsjednik Donald Tramp naložio je da se zabrane e-cigarete sa ukusima, što je učinjeno u februaru ove godine. PMTA autorizacija, između ostalog, treba da sadrži naučne dokaze koji potvrđuju da je proizvod u skladu sa zaštitom javnog zdravlja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine