Aplikacija “World packers” par iz Čilea dovela na Vučje

screenshot/TVCG
 • Autor onogost.me
 • 13.03.2023. u 07:52
Mladi Čileanci Ferdinada i Fredi na putu kroz Evropu zadržali su se na Vučju kod Nikšića, gdje ih je dovela aplikacija "World packers", koja nudi volontiranje kod domaćina u zamjenu za hranu i smještaj.

Par iz dalekog Čilea, stigao je u Crnu Goru sa idejom da volontiraju u zamjenu za hranu i smještaj i da da tako, putujući od države do države, upoznaju druge narode i kulture.

Put ih je vodio od Čilea preko Budimpešte do Nikšića i Vučja.

Oni su za Televiziju Crne Gore kazali da su tu skoro dvije sedmice i da im se utisci još sliježu.

“Biti ovdje, na ovom ogromnom mjestu koje je prosto nevjerovatno za nas je pravi dar”, rekla je Ferdinanda.

Njen saputnik Fredi ocijenio je da ljudi u Crnoj Gori žele da se osjećaš kao da si kod kuće.

“O tome smo baš razgovarali i pitali se, šta nam se to događa”, rekao je Fredi.

Ferdinanda navodi da je u Čileu prilično drugačije.

“I mi kao narod jesmo ljubazni ali sve se svodi na takoreći transakcije. Ovdje uzimaš to što imaš, srećan si i osjećaš se fantastično”, navela je ona.

Ovo dvoje Čileanaca, profesora engleskog jezika, sada na Vučju svakodnevno pomažu u kuhinji, šanku, šta god treba. Njihovi domaćini vjeruju da je i ovo jedan od načina da se povezujemo sa drugim ljudima, promovišemo našu državu, kulturu i tradiciju.

Anđa Vukčević Zorić iz turističkog kompleksa Vučje pojasnila je za TVCG da je važna recenzija na apilkaciji.

“Ta recenzija ako ste vi bili dobri domaćini može da dovede i druge volontere. Ako ste se ponašali kao ne treba, u smislu ako ste koristili to njihovo prisustvo, iskorišćavali njihovu dobrotu, a oni radili prekovremeno, da nijesu imali slobodne dane, to onda već može imati negativne posljedice”, rekla je ona.

Ferdinanda i Fredi dok rade, uče i naš jezik.

“Ja sam prvo naučila „Dobro jutro“”, rekla je Ferdinanda.

Fredi je prvo naučio „Ne pričam montenegrin“- “A zatim i „laku noć“, hvala“. Juče smo naučili riječ „ljubav“”, naveo je on.

Sa puno ljubavi Fredi i Ferdianda pričaju o našoj zemlji i ljudima, spremaju se za put u Alabniju nakon što ovih dana obiđu Boku o kojoj su slušali, a onda žele i da se na proljeće vrate u Crnu Goru i posjete, kako kažu, što više crnogorskih gradova.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
  Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.