Banka hrane: Ni volje, ni plana za smanjenje siromaštva

wallet-2754172_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 17.10.2018. u 10:25

Svjetski je dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine.

Banka hrane navodi da tri godine nakon usvajanja tih ciljeva, Vlada Crne Gore nije usvojila nacionalne ciljeve održivog razvoja, ni ciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

“Da bi se ozbiljno počeli baviti siromaštvom neophodno je da imamo relevantne podatke. Crna Gora nema zvaničnih podatka o siromaštvu od 2013. godine, a oni su se odnosili na 2012”, poručuju iz Banke hrane.

Kažu da je jedini podatak u toj oblasti, minimalna potrošačka korpa, koji objavljuje MONSTAT. Iz Banke hrane poručuju da je crnogorsko društvo nezaustavljivo krenulo ka podjeli na veoma imućne i siromašne.

“Srednja klasa je u stalnom strahu od siromaštva. Banka hrane uočava stalni porast materijalno ugoženih kojima je pomoć potrebna. Do nedavno su to bili dugogodišni nezaposleni, višečlane porodice, porodice koje imaju članove sa invaliditetom, jednoroditeljske porodice, penzioneri sa najnižim prihodima, raseljeni. Sada uočavamo veliki broj onih koji imaju neki vid posla, ali ne uspijevaju da zadovolje osnovne potrebe”, poručuju iz Banke hrane.

Iz te NVO navode i da je cijena rada neopravdano, najmanja u regionu. Navode i da je od 2010. socijala povećana za svega sedam eura.

“Oni koji žive bolje slabo su zainteresovani za probleme onih koji žive lošije od njih. Apsurdno, ali je nažalost istina. Nemamo još uvijek očigledno volju, a kamoli plan kojim bi pokušala umanjiti broj onih koji žive u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti”, zaključuje se u saopštenju Banke hrane.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.