Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bankari se brane sa slobode

ckb1
Miloš Vuković
  • Autor onogost.me
  • 28.11.2016. u 07:31

Bivši šef nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke (CKB) Radoslav Nikčević (51) i još 10 njegovih bivših i sadašnjih kolega, koji su u petak uhapšeni po nalogu specijalnog tužioca zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja CKB oštetili za više od 4.000.000 eura, pušteni su da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Za Radoslava Nikčevića i Maju Ćirić (44) Specijalno tužilaštvo tražilo je pritvor, ali je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici to odbio, piše Pobjeda.

Nakon saslušanja 11 lica koja su lišena slobode Specijalno državno tužilaštvo je u odnosu na dva lica podnijelo predlog za određivanje pritvora. Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva, koje će u zakonskom roku izjaviti žalbu. Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, ostala lica su puštena da se u daljem toku postupka brane sa slobode navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sadašnji i bivši službenici Crnogorske komercijalne banke – filijale u Nikšiću terete se za produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Lisice na ruke u petak su stavljene i aktuelnom šefu filijale CKB-a u Nikšiću Nebojši Vukićeviću (35) kao i bivšim službenicima, Draganu Perutoviću (53), Ivanu Raduloviću (35), Jeleni Čvorović (38), Miroslavu Antunoviću (44), Svetlani Cicmil (47) i Aleksandru Nikčeviću (35). Među uhapšenima su se našle i službenice Aneta Novaković (31) i Dragana Bulajić (33) koje su u međuvremenu iz nikšičke filijale prešle da službuju u poslovnicama CKB-a u Podgorici. Krivičnom prijavom obuhvaćena je i bivša službenica nikšićke filijale CKB-a, 64-godišnja Dragica Radulović koja iz zdravstvenih razloga nije zadržana u tužilačkom pritvoru.

Prema sumnjama Tužilaštva i policije, uhapšeni bankari su od 2007. do početka 2011. godine neovlašćeno i bez odobrenja klijenata prenosili novac sa njihovih računa na druge tekuće račune. Takođe, sumnja se i da su uhapšeni bez znanja klijenata, podizali gotovinu sa njihovih računa. Prema nezvaničnim informacijama, Nikčević je bio na čelu grupe koju su sačinjavali službenici nikšićke filijale i koji su po njegovim instrukcijama „raspoređivali” i podizali novac klijenata bez njihovog znanja. Novac koji je klijentima “nestajao“ sa računa banka im je vratila.

Tačka na malverzacije u nikšićkoj filijali stavljena je početkom 2011. godine kada je Tužilaštvo po prijavi menadžmenta centrale CKB-a pokrenulo izviđaj.

Tokom petogodišnje istrage inspektori Sektora kriminalističke policije su provjerili skoro cjelokupno poslovanje ove poslovnice CKB-a za period od 2007. do 2011. godine.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci