Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bedem uskoro u novom ruhu

bedem2
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.01.2017. u 07:01

Radovi na konzervaciji i rekonstrukciji nikšićke stare tvrđave Onogošt, vrijedni oko 40.000 eura, bliže se kraju.

Riječ je o projektu JU “Muzeji i galerije” Podgorice, za koji je Ministarstvo kulture opredijelilo novac.

Radove na Bedemu izvodi firma “Bom beton”, a za dozidu je korišćen autohtoni kamen koji se obrušio sa zidina.

Radovima su prethodila zaštitna arheološka istraživanja, jer su prilikom raščišćavanja terena otkriveni ostaci objekta sa dvije prostorije. U većoj je pronađeno više od 130 manjih đuladi. Logističku podršku projektu pružila je JU “Muzeji i galerije” Nikšić, u čijoj nadležnosti je Bedem od juna prošle godine.

“Rađeno je na istočnoj strani južnog dijela tvrđave. Djelimično je odrađena zidina u dužini od 40 metara, koja je bila ruinirana. U centralnom dijelu su prilikom ovih radova pronađene dvije nove prostorije koje su bile prekrivene zemljom i od preko tri metra, topčana, barutana, zatim kaldrma u dužini od desetak metara, a otkrivene su i stepenice. Za te radove utrošeno je blizu 70 kubika kamena”, kazao je Vukota Vojinović iz JU “Muzeji i galerije” Nikšić.

Staru rimsku tvrđavu, podignuta u 4. vijeku, nijesu uspjeli uništiti osvajači, ali jeste vrijeme i, nebriga…

Nedavno su volonteri, okupljeni oko Bedem festa, festivala koji se već sedam godina zaredom održava na tvrđavi, očistili prostor oko zidina i sugrađanima pružili mogućnost da naprave krug oko tvrđave poslije mnogo decenija.

“Bedem od oslobođenja Nikšića od Turaka čeka da bude valorizovan. Odnosili su sa njega sve što se moglo odnijeti, mnoge su kuće sazidane od kamena sa Bedema i tvrđava je iz godine u godinu sve više propadala. Potrebno je uraditi projekat kako na duže staze valorizovati Bedem jer malo je gradova, poput Nikšića, da usred grada imaju stari grad”, kazao je direktor nikšićke JU “Muzeji i galerije” Peko Nikčević.

Nikčević kaže da se nada da će ove godine ustanova na čijem je čelu nastaviti posao koji su započele kolege iz Podgorice kao i da su od resornog Ministarstva zatražili dozvolu i konkurisali za dobijanje novca.

“U dogovoru sa podgoričkom JU ”Muzeji i galerije”, konkurisali smo za projekat u visini od 25.000 eura i nadamo se da ćemo taj posao dobiti”, dodao je Nikčević.

Današnji Bedem ima sačuvane i obnovljene tri kule, osmougaonu, istočnu i svodnu, ozidane kamenom sa područja Crkvica i povezane visokim zidom.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.